
AquaTech opende gisteren zijn deuren maar u kunt de komende dagen nog genoeg interessante presentaties bijwonen. Samen met 20.000 andere bezoekers loopt u langs de 800 stands of bezoekt u een van de parallelle sessies. Of dat nu gaat om een van de internationale initiatieven of de bijdragen van WaterAlliance, Stowa of het Nederlandse Paviljoen. Zelf neem ik ook altijd even een kijkje bij de Wereldkampioenschapen Pipefitting.

Parallel Watertechnologie Debat
Op 8 november 2023 (16.45-18.00) organiseert Water Alliance tijdens de Aqua Tech in de Rai ‘Het Grote Watertechnologie Debat’. Kandidaat Kamerleden van verschillende politieke partijen gaan met elkaar in gesprek over concrete oplossingen voor de waterproblemen in ons land. GLPvdA (Laura Bromet), VVD (Fahid Minhas), D66 (Tjeerd de Groot), Jan Swaag (BBB) en Volt (Marieke Koekkoek) gaven al aan te komen. Ze debatteren over de onderwerpen als drinkwaterbesparing, waterkwaliteit en water en energiebesparing.

WaterAlliance
Branchemanager Peter van der Linde van Water Alliance: “Politici moeten zich bewust zijn van hun wetgevende taak op dit onderwerp. De Nederlandse watertechnologiesector toont zich innovatief en internationaal toonaangevend maar loopt in eigen land vast in een moeras van achterhaalde wet- en regelgeving, bureaucratie en landbouwpolarisatie. We hopen bij het debat van Kandidaat-Kamerleden te horen hoe ze samen aan de waterproblemen gaan werken. Als dat ze niet lukt, dan moeten we onze voormalige waterprins misschien eens bellen om de polder in beweging te krijgen.”
Tegenwoordig valt het woord watercrisis namelijk ook in eigen land. Denk aan onderwerpen als verdroging maar ook de Kaderrichtlijn Water en de medicijnresten, PFAS, nitraat en pesticiden in water.
Bureaucratie en polarisatie
Peter van der Linde stelt: “Waar er eerst weinig politieke interesse was voor waterproblemen in Nederland, maak ik me nu zorgen over bureaucratie en dreigende polarisatie van het politieke waterdebat. Ik organiseer dit debat vooral in de hoop dat we achterhaalde wet- en regelgeving kunnen aanpassen zodat nieuwe watertechnologie, die soms in het buitenland al lang en breed door onze bedrijven wordt toegepast, ook Nederland kan helpen bij de uitdagingen rondom bijvoorbeeld waterkwaliteit, verdroging en energiebesparing.”
AquaTech beursvloer
We lichten er ook nog een paar standhouders voor u uit. Membrion laat zien wat het doet op het gebied van industrieel afvalwater en waterrecycling. Asterra gebruikt satellieten voor het opsporen van ondergrondse waterlekken en verborgen infrastructuurstoringen.
Ook H2O dat acceleratorprogramma’s stimuleert door startups in een vroeg stadium van de benodigde middelen te voorzien, geeft acte de présence. De Imagine H2O Accelerator– en Imagine H2O Asia-programma’s brengen wereldwijde aanvragers in contact met investeerders en leiders uit de waterindustrie. Het afgelopen decennium hielp het al zo’n 196 startups. Nu zetten ze Desolenator, Field Factors Sensoterra en Staal Instruments in de schijnwerpers.
En dan natuurlijk de diverse pompfabrikanten. Zoals Andritz die zijn programma zelfaanzuigende pompen toont op stand 3.415. De geïntegreerde vacuümpomp verhoogt de zuigende en ontgassingseigenschappen. Met de semi-open waaier leent de pomp zich voor visceuze media en vaste deeltjes daarin. Met behulp van augmented reality kan de bezoeker zelfs in de pomp kijken. Aan de hand van een 3D model geeft de standbemanning uitleg over de functionaliteiten.
Award
Op de eerste dag deelt een jury ook altijd de awards uit. De organisatie ontving een recordaantal inzendingen van 92 voor de vijf categorieën. De uiteindelijke winnaars:
Wastewater Treatment: EDBM ElectroMembrane Stack – REDstack BV
Water Supply (drinking water, clean water, including point of use/entry): ClipR – Factorylab BV
Transport and Process & Control: Inline Pipeline Inspection Dashboard – Acquaint
Green Chemicals for Water Technology: NEAT – Sudoc LLC
Innovation not to market yet: Blue Energy – REDstack BV.
De laatste won de overall AquatechInnovation Award die volgens de jury de watermarkt met zijn innovatieve en technologische kracht omver zal werpen.
Platform
In de aanloop naar de beurs maar ook daarna kunt u op www.aquatectrade.com diverse praktijkcases vinden. Zoals over de met 100 procent herbruikbare energie gebouwde en werkende ontziltingsplant in Saoedi-Arabië.
Of over Alex Rappaport, CEO & Co-Founder van ZwitterCo met zijn membraantechnologie.