Nieuws
Neste wil vanaf 2030 een miljoen ton afvalplastic per jaar verwerken

Alliance to End Plastic Waste (AEPW) investeert de komende vijf jaar 1,5 miljard dollar in oplossingen om plastic afval in het milieu te elimineren.

Alliantie

29 internationale bedrijven in de waardeketen van kunststof namen half januari het initiatief voor de oprichting van de non-profit AEWP.

Onderzoek toont aan dat 80 procent van het plastic afval in de oceanen begint als zwerfvuil op het land. Daarna vloeit het door rivieren naar de zee. Aziatische en Afrikaanse rivieren staan bovenaan het lijstje.

Internationale partijen als BASF, DSM, ExxonMobil, Procter & Gamble, Reliance Industries, Saudi Basic Industries Corp., Sasol, Suez, Shell, Total en Veolia zegden al een miljard toe voor circulaire oplossingen.

 

Plastic afval

David Taylor, CEO bij Procter & Gamble en voorzitter van de AEPW noemt de alliantie de meest uitgebreide poging tot nu toe om plastic afval in het milieu tegen te gaan. “Iedereen weet dat plastic niet in onze oceanen of waar dan ook in onze natuur hoort. Dus hebben we wereldwijd een complexe en serieuze uitdaging die om actie en leiderschap vraagt. Ik dring er bij grote en kleine bedrijven, uit alle windstreken op aan om zich bij ons aan te sluiten.

 

Projecten

De AEWP noemde bij de lancering vijf projecten die op stapel staan.

– Samenwerken met steden om geïntegreerde afvalbeheersystemen te ontwerpen in grote stedelijke gebieden waar infrastructuur ontbreekt, vooral langs rivieren die grote hoeveelheden plastic afval van land naar de oceaan transporteren.

– Financiering van het Incubator Network van Circulate Capital voor de ontwikkeling en promotie van technologieën, bedrijfsmodellen en ondernemers die plastic afval in zee voorkomen en het afvalbeheer en de recycling verbeteren, met de eerste focus op Zuidoost-Azië.

– Ontwikkelen van een open source, op wetenschap gebaseerd informatieproject ter ondersteuning van afvalbeheerprojecten wereldwijd met betrouwbare gegevensverzameling, standaarden en methodologieën, om overheden, bedrijven en investeerders te helpen acties te versnellen.

– In samenwerking met intergouvernementele organisaties zoals de VN capaciteit opbouwen om gezamenlijke workshops en trainingen te geven aan overheidsfunctionarissen om hen te helpen bij de meest effectieve en lokaal relevante oplossingen.

– Renew Oceans ondersteunen om lokale investeringen en engagement te helpen. Dat programma is ontworpen om plastic afval op te vangen voordat het de oceaan bereikt vanuit de tien grote rivieren met de meeste plastic afval. Te beginnen bij het Renew Ganga-project.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.