Energie-efficiëntie

Aantal Belgische grondwaterputten stijgt

Watertekort en stijgende waterprijzen doet Belgen naar grondwaterput verlangen

Ook België zucht onder het zomerklimaat. De Vlaamse Milieumaatschappij waar particulieren en bedrijven grondwaterputten moeten aanmelden, bevestigt een stijgende trend. Eind 2017 bedroeg het aantal grondwaterputbezitters 56.179 gezinnen in Vlaanderen. Dat betekent een stijging van drie procent van 2014.

Watertekort

Ondanks de regen van de laatste weken is de droogte van vorige zomer nog niet verteerd. Het grondwaterpeil staat nog altijd gemiddeld 200 millimeter te laag. “Dat betekent dat we met een achterstand aan de zomer beginnen”, zegt Patrick Willems, professor waterbouwkunde aan de KU Leuven. Met een droge juli en augustus lijkt een nieuw sproeiverbod onontkoombaar. En dan slaat de paniek toe.

Grondwaterput

De stijging van het aantal grondwaterputten in Vlaanderen bedraagt over de afgelopen vier jaar zelfs 22 procent als je alle putten die voor irrigatie van de tuin of als alternatief voor regenwater dienen (14.511 putten in 2017) buiten beschouwing laat. Het grootste deel (74%) van de particulieren met een put verbruikt geen leidingwater en is aangewezen op water uit de eigen put.

Stijgende waterprijzen

Niet alleen de angst voor droogte doet de Belgen putten boren. Ook de stijgende waterprijzen spelen een rol. De voorbije vier jaar steeg de prijs van drinkwater met zeven procent, tegenover 2010 zelfs met 37 procent.

Maar een put kost aardig wat. Hoe dieper de put, hoe zuiverder het water. Volstaat voor irrigatie een ondiepe put van rond 10 meter voor drinkwater moet je dieper boren, tussen 30 en 200 meter. Daardoor varieert de prijs van 2.000 tot 8.000 euro.

Lozingsheffing

Bovendien moet elke particulier die grondwater verbruikt, dat melden in verband met lozingsheffingen. Dat geeft aanleiding tot misbruik, vermoedt de VMM. Het denkt dat de 56.000 gemelde particuliere putten een onderschatting zijn. Hoeveel er werkelijk zijn, weet niemand precies en 200.000 lijkt ook niet ondenkbaar.

Signalen als iemand die opeens geen drinkwater uit de kraan meer verbruikt, worden nauwlettend gevolgd. En sinds 2017 mogen putboorders alleen werken met een officiële erkenning en moeten ze elke put die ze boren, aangeven bij de VMM.

Waterhergebruik

Omdat ze in België dezelfde problemen ervaren, kijken ze ook daar naar alternatieven van waterhergebruik.

Zo gaan 32 landbouwers uit het West-Vlaamse Ardooie voortaan hun akkers besproeien met gezuiverd afvalwater van diepvriesgroentenbedrijf Ardo. Wilt u het hele verhaal lezen? Abonneer uzelf dan op de (digitale) uitgave van ons blad, dan hoeft u dit verhaal in nr. 4 september 2019 niet te missen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.