Nieuws

‘Aankoopprijs pomp steeds minder belangrijk’

Aankoopprijs steeds minder belangrijk

De wereldwijde prijsstijging van grondstoffen dreef de aanschafprijs van pompen de afgelopen twee jaar op. Echter, de energieprijzen stegen het afgelopen half jaar exorbitant en nog veel sneller dan die van grondstoffen. Packo berekende dat het aandeel van de initiële aankoopprijs in de Total Cost of Ownership de afgelopen twee jaar juist daalde.

Aankoopprijs

De pompfabrikant rekende de vergelijking uit op basis van de aankoopprijs van de pomp van twee jaar geleden en met een energieprijs van €0.2/kWh. Hoe lang duurt het voor de pomp haar eigen waarde in energie verbruikt? Voor kleine pompen die 40 uur per week draaien, lag dit tussen de twee tot 2,5 jaar. Bij grote pompen bedraagt het zelfs maar minder dan een jaar.

Met de prijzen van vandaag en een energiekost van €0.4/kWh verbruikt een pomp vaak al binnen zes maanden haar eigen kostprijs aan energie.

Energetische efficiëntie belangrijker

Vandaar dat de fabrikant de stelling huldigt dat de aankoopprijs van een pomp in belang afneemt maar het energetisch rendement de doorslag geeft. Een pomp die tien procent goedkoper is in aanschaf maar vijf procent meer stroom verbruikt, kost na een jaar al evenveel als de duurdere pomp. Voor alle daaropvolgende jaren betaalt u het verschil in aankoopprijs elk jaar opnieuw aan de energieleverancier. Bovendien verbruikt een pomp met een rendement van 60 procent gemiddeld vijf procent meer energie dan een andere met een rendement van 63 procent, aldus Packo.

Pompselectiepakket

Inmiddels vormt het verhogen van het energetisch rendement van hun pompen een van de belangrijkste aandachtspunten bij alle nieuw ontwikkelde pompen.

Naast een degelijk, hydraulisch ontwerp van de pomp bepaalt ook een optimale selectie de hoogte van de energiefactuur tijdens de levensduur van de pomp. Met het door de fabrikant ontwikkelde pompselectiepakket krijgt u een overzicht van de initiële investering en het energieverbruik afhankelijk van werkingspunt, viscositeit, aantal bedrijfsuren per week, enz. en dit zowel met een IE3 als IE4 motor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.