Nieuws
FME-onderzoek wijst uit ook in 2021 omzetdaling techsector

Het tekort aankwalitatief en kwantitatief technici bestaat nog steeds. Daardoor stagneert de groei van technische organisaties en werkgevers van deze beroepsgroep verwachten dat dit voorlopig niet verandert. Dat blijkt uit de ROVC TechBarometer.

Stagnerende groei van organisaties

Ruim 1200 respondenten uit de technische branche geven in het Rovc-rapport antwoord op vragen over markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek.

De tekorten gaan bedrijven uiteraard niet in de koude kleren zitten. Het zorgt voor drukte en stress op de werkvloer. Daarnaast betekent te weinig mankracht voor 18 procent van de bedrijven een stagnerende groei van de organisatie. Ook geeft een kwart van de respondenten aan dat wanneer de benodigde kennis en talenten ontbreken, dit leidt tot het sneller maken van fouten.

Aanhoudend tekort

De afgelopen vijf jaar ondervonden technische organisaties al problemen door het tekort aan personeel. Het merendeel (41%) hiervan had te maken met zowel een kwalitatief als kwantitatief tekort. Een kwart (23%) merkte alleen een kwalitatief tekort en 12 procent geeft aan dat ze mankracht misten. Onderlinge concurrentie op het gebied van het werven van personeel wordt dan ook een steeds grotere ergernis binnen de technische branche.

Het tekort aan technici wordt aangewezen als een van de drie belangrijkste ontwikkelingen voor technische organisaties. Daarnaast worden het borgen en bijbrengen van kennis en kunde (20%) en de allround inzetbaarheid van technici (19%) benoemd als de belangrijkste ontwikkelingen.

Imago van de sector

John Huizing, directeur bij ROVC: “Er wordt al jaren veel gesproken over het tekort aan technici. Technische organisaties hebben niet het idee dat dit binnenkort opgelost is en de cijfers laten zien dat het probleem zelfs groeit. Dit beïnvloedt volgens een derde (30%) van de bedrijven nu al de concurrentiepositie van Nederland. Bedrijven ondervinden veel last van de geringe hoeveelheid beschikbare technici maar missen ook de benodigde kennis. Het reguliere onderwijs sluit momenteel nog onvoldoende aan op de wensen van het bedrijfsleven. Een eerste stap hierbij is het opleiden van meer allround inzetbaar personeel. Het moet daarnaast weer aantrekkelijk worden om in de techniek te werken. Hierbij is een taak voor de technische organisaties weggelegd om het imago van de sector op te schroeven.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.