
Van 19 tot 26 oktober 2022 organiseert Düsseldorf Messe de K. Ook voor deze 22-ste editie van de 70 jarige K vullen de nieuwste grondstofontwikkelingen, de machine-, verwerkings- en werktuigtechniek alle hallen in Düsseldorf. Naast digitalisering ook hier veel aandacht voor circulariteit.
70-jarige K
In 1952, het eerste jaar van K deden 270 exposerende, Duitse! Bedrijven mee. Voor de 14.000 m2 tentoonstellingsoppervlakte trokken zij 165.000 bezoekers. Kunststof was een hype! Overigens draaide het toen vooral om producten die het dagelijkse leven eenvoudiger en mooier maakten. Pas vanaf 1963 groeide het uit tot een pure vakbeurs die elke drie jaar plaatsvond. (https://70years.k-online.de)
In 2019 ontving K 220.000 bezoekers uit bijna 170 landen. Zij konden in alle hallen rondlopen waar 3.300 exposanten uit 63 landen hun waar toonden. Het is even afwachten of dat dit jaar ook gebeurt. Onzekere factoren als een stagnerende stroom van Russische eventueel weer Aziatische bezoekers en sowieso een opstekende coronagolf kunnen roet in het eten gooien.
Uitdagingen
De veranderingen binnen de belangrijkste afzetmarkt, de automobielindustrie vormen een aanjager van de technologie in de productie en het gebruik van kunststof en rubber. K wil een roadmap en leidraad bieden voor toekomstige ontwikkelingen.
Sinds 1950 groeide polymere werkstoffen met gemiddeld acht procent per jaar. Er valt bijna geen product meer te bedenken waar het niet in zit. Van verpakkingen, leidingwerk en in de bouw. Eigenlijk vertegenwoordigt de mobiliteit nog geen tien procent van het kunststof- en rubbergebruik. Maar de hoge eisen die producenten en wij er aan stellen, vormen een aanjager voor de technologie. Overigens gelden die hoge eisen ook in de elektrotechniek, elektronica en medische toepassingen. Maar de markt fluctueert onder invloed van onzekere tijden en milieuaspecten. De toegevoegde waarde zit vooral in de verwerking van kunststof en rubber. Bij eenvoudige producten gebeurt dat zoveel mogelijk dichtbij de afnemer. Complexe opdrachten draaien vooral om efficiëntie en technische oplossingen waarbij geografie een mindere rol speelt.
En ook in de rubber- en kunststoffenmarkt leken na de coronapandemie de seinen weer op groen te staan. Helaas gooiden natuurverschijnselen in Noord-Amerika roet in het eten. Samen met een natuurlijk ook in deze keten stagnerende logistiek en de oorlog in Oekraïne. Vandaar ook dat K zich een rol toedicht om alle uitdagingen en eventuele oplossingen te laten zien.

Kunststof en rubber
De hele klimaatproblematiek geeft kunststoffen een negatiever imago. Maar Düsseldorf Messe zegt dat kunststoffen langzaam maar zeker in plaats van het probleem een onderdeel vormt van de oplossing. En dat kan de bezoeker op de beursvloer ervaren. De hallen 5 t/m 8 staan in het teken van grondstoffen en halffabrikaten. De andere hallen, 1, 3 en 4 en 9 t/m 17 herbergen vooral machines en equipment.
Naast de gevulde hallen staan er op het binnenterrein diverse machines opgesteld. En dan vindt er nog het Circular Economic Forum plaats, is er de Rubberstreet en presenteert de Science Campus zich.
Nederlandse deelnemers
Eind juni telde de lijst van Nederlandse deelnemers al zo’n 80 bedrijven. Een van hen is Wageningen University & Research. Ze staan in hal 7 bij de Science-deelnemers.
In Wageningen werken ze aan de verhoging van onze levensstandaarden en vooral op het gebied van agro en foodtechnologie. Dat doen ze vanuit de overtuiging hoe meer recycling hoe minder virginmateriaal nodig is. Want we gebruiken op onze aarde nog steeds 90 procent nieuwe grondstoffen in plaats van hergebruiken. Ok, niet alles is te recyclen moeten ze ook in Wageningen toegeven. Denk aan de komkommer in zijn plastic hoesje die op zijn minimaal tien dagen reis niet zonder kan. Maar er is nog een wereld te winnen, aldus Wageningen University. Hoe? Dat kunt u te weten komen op de K in Düsseldorf.
