
Volgende week verschijnt PompNL nr. 3 van dit jaar. Met daarin onder andere een verhaal over de Defensie Pijpleiding Organisatie (DPO). Uit duurzaamheidsoogpunt verving Defensie dieselaangedreven pompen door elektrische.
Miljoenen liters kerosine
DPO regelt het verpompen van miljoenen liters kerosine naar zowel militaire als civiele luchthavens. In het kader van duurzaamheid verving het onlangs de vervuilende dieselmotoren door elektromotoren die in een complete pompmotorcombinatie zijn geleverd door Stork/SPX.
In Poortugaal bevindt zich het depot Pernis van DPO waar vandaan jaarlijks via tussenstations, jaarlijks 4,5 miljard liter kerosine verpompt naar verschillende luchthavens. Het gaat daarbij om leveringen aan zowel militaire luchthavens (zoals Eindhoven, Gilze-Rijen en Volkel) als civiele luchthavens (Schiphol en Eindhoven).
Renovatie op twee depots
DPO renoveert de installaties op twee depots: Pernis als hoofdlocatie en Klaphek omdat het onderhoud aan ruim zestig jaar (!) oude installaties te duur werd. Concreet zijn in Pernis vier dieselmotoren vervangen door drie elektrische exemplaren terwijl het in Klaphek gaat om het uitwisselen van zes diesels door twee motor/pompcombinaties.
In Pernis kwam een nieuwe kabel met een aansluitvermogen van 3500 kVA en in Klaphek kreeg de nieuwe kabel een aansluitvermogen van 1750 kVA. Verder zijn op beide locaties transformatiestations gebouwd waar de 10 kV naar 400 V wordt getransformeerd om de 630 kW frequentiegeregelde motoren te voeden.
Meertraps centrifugaalpomp
Op basis van de verschillende eisen en wensen kwam de CUP-BB3 -meertraps centrifugaalpomp van ClydeUnion Pumps als optimum uit de selectie. Het ontwerp van deze heavy-duty-pomp voor de olie- en gasindustrie draagt maximaal bij aan een hoge efficiëntie en betrouwbaarheid.
Naast een lager geluidsniveau en het uitblijven van lokale emissies, leveren de elektromotoren voor DPO nog een belangrijk voordeel. Namelijk de mogelijkheid om de gehele motor-pompcombinatie te monitoren. Hiervoor zijn alle motoren en pompen voorzien van trillingssensoren (figuur 3). De data worden gebruikt voor het inplannen van onderhoud en het optimaliseren van bijvoorbeeld procesparameters.
Wilt u het hele artikel lezen? Meld u dan aan als abonnee.