Nieuws
Ontploffing zuurstofleiding met oorverdovend geraas

Air Liquide en Havenbedrijf Rotterdam starten een gezamenlijk initiatief om in 2025 1.000 vrachtwagens op waterstof te laten rijden in Nederland, België en West-Duitsland.

Daarvoor verrijzen er 25 waterstoftankstations langs de belangrijkste transportcorridors tussen die drie landen.

Initiatief

Verschillende partners uit de supply chain en brandstofcelleveranciers sloten zich aan bij het initiatief. Havenbedrijf Rotterdam noemt het in zijn verklaring een van de grootste projecten in Europa voor de ontwikkeling van vrachtwagens op waterstof en de daarbij horende infrastructuur. Het project zorgt voor verbetering van de luchtkwaliteit en een vermindering van de CO2-uitstoot. Dat laatste naar schatting meer dan 100.000 ton, het equivalent van 110 miljoen vrachtwagenkilometers.

Waterstof is vooral geschikt voor intensief gebruikte, zware voertuigen.

1.000 Vrachtwagens

Voor die 1.000 vrachtwagens moet de infrastructuur aangepast. Zo komen er zo’n 25 waterstoftankstations langs de belangrijkste transportcorridors tussen Nederland, België en West-Duitsland. Het project richt zich ook op de benodigde elektrolysecapaciteit voor de productie van waterstof. De bedrijven die deelnemen aan het initiatief gaan gezamenlijk de haalbaarheidsstudie voor de hele waardeketen uitvoeren.

De partners in het project leveren aanvullende kennis van en ervaring over de productie van waterstof, distributie via tankstations, het bouwen van vrachtauto’s, vrachtvervoer, en de productie van brandstofcellen voor dit soort heavy duty toepassingen.

Air Liquide

François Jackow, Executive Vice President en lid van Air Liquide Group’s Executive Committee: “Het tegengaan van klimaatverandering staat centraal in de missie van Air Liquide en we ontwikkelen een breed scala aan oplossingen daartoe. We zijn ervan overtuigd dat waterstof essentieel is voor de energietransitie. Het zal een belangrijke rol spelen in het vrachtvervoer en is een middel om duurzaam, CO2-neutraal transport te realiseren. Deze alliantie laat het commitment van de partijen zien om samen klimaatverandering te bestrijden. Air Liquide brengt in dit project haar 50 jaar ervaring van de hele waterstofketen in.”

Havenbedrijf Rotterdam

Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam: “Dit project geeft invulling aan onze ambitie om het transport te verduurzamen. Met deze coalitie van partners die elkaar aanvullen, kunnen we wegvervoer zonder uitstoot een boost geven. Op deze manier nemen we onze verantwoordelijkheid als grootste haven van Europa en helpen we lokale, nationale en Europese overheden om hun ambities te realiseren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.