Uit de praktijk

Met een assortiment van duizenden typen pompen is Gorman-Rupp marktleider in de Verenigde Staten. Ook in Europa timmert de pompfabrikant hard aan de weg. “Voor elke toepassing is er een geschikte pomp van Gorman-Rupp te vinden”, zegt Jos Kelderman, Marketing Manager Europe. Hij praat ons bij over de laatste ontwikkelingen en noviteiten, veelal volledig afgestemd op de behoeften van de Europese markt.

 

Gormann-Rupp
Met een assortiment van duizenden typen pompen is Gorman-Rupp marktleider in de Verenigde Staten. Ook in Europa timmert de pompfabrikant hard aan de weg.

Gorman-Rupp Europe betrok onlangs een nieuwe locatie in Waardenburg. Kelderman: “Een bewijs van het vertrouwen van Gorman-Rupp in de kansen die de Europese markten ons bieden, is wel de investering in ons gloednieuwe hoofdkantoor in Nederland. We huisvesten daarin onze engineering & productie van dieselaangedreven pompsets. Daarnaast is ook het Rental & Service Center voor de Nederlandse klanten gevestigd op deze nieuwe locatie. Verder zal in de loop van het jaar de engineering & productie van elektrisch aangedreven pompsets vanuit onze Belgische vestiging naar Nederland verhuizen. In Namen (België) maken we daarmee plaats voor een Center of Competence voor Engineered Systems: ons engineering- en productieteam van maatwerkoplossingen voor met name de riool- en industriële toepassingen. Ze hebben daar al veel innovaties op het gebied van afvalwaterpompinstallaties in de markt gezet.”

 

Trainingscentrum

Kelderman vervolgt: “Met de verhuizing naar onze nieuwe locatie in Waardenburg, openen we nu ook een state-of-the-art trainingscentrum van 320 m2. In de Verenigde Staten organiseren we al veel trainingen voor distributeurs, dealers én klanten onder de merknaam Gorman-Rupp Academy. Dit merk brengen we, met de opening van het nieuwe trainingscentrum in Nederland en de ingrijpende verbouwing in België, nu ook naar Europa. We gaan monteurs opleiden in het onderhoud en klanten trainen in het juiste gebruik van pompen. Ook zullen we trainingen gaan organiseren voor engineers: om de juiste pomp te kunnen selecteren.”

Gormann-Rupp
Het nieuwe pand van Gormann-Rupp in Waardenburg.

Verhuur van pompsets

Kelderman over de bedrijfsstructuur van het bedrijf: “We zijn de Europese divisie van het Amerikaanse Gorman-Rupp. Dat maakt ons verantwoordelijk voor de engineering, assemblage en distributie van pompen en pompsets in heel Europa, met lokale distributeurs in alle landen. Daarnaast bieden we één van de grootste verhuurvloten van pompsets in België en Nederland. We verhuren zowel elektrisch aangedreven als dieselaangedreven pompsets en alle toebehoren.”

“Vanuit de twee vestigingen kunnen we de Benelux goed bedienen, zeker met onze mobiele service op locatie. Maar soms zoeken klanten gewoonweg een lokale partner. Recent hebben we bijvoorbeeld in de drie noordelijke provincies van Nederland een Authorized Service Partner toegevoegd aan ons netwerk: Pomp Service Noord (PSN). Zij zorgen voor reparaties en onderhoud en bij hen staat ook een deel van onze verhuurvloot van de Benelux.”

Overigens wil de pompfabrikant het netwerk van Service Partners nog verder uitbreiden.

 

Productontwikkeling

“We doen natuurlijk niet alleen investeringen in onze organisatie en in ons servicenetwerk, we besteden ook erg veel tijd aan productinnovatie. Een voorbeeld daarvan is ons online monitoringssysteem PumpTr@xx. Met deze volledig Europese ontwikkeling lopen we voorop in de wereldwijde Gorman-Rupp-organisatie. Het systeem rolden we inmiddels uit op al onze pompsets. Klanten kunnen zo vanaf hun laptop, tablet of smartphone zien waar hun pompsets zich bevinden en de belangrijkste parameters uitlezen. Als er iets niet goed gaat, dan kunnen ze automatisch een alarmmelding via sms of e-mail ontvangen.”

 

EU Stage V en emissiebeperking

“Een van onze belangrijkste doelgroepen zijn aannemers. Zij zijn vaak aangewezen op dieselaangedreven pompsets door het ontbreken van een goede elektriciteitsvoorziening op bouwplaatsen. Duurzaamheid en het verminderen van onze impact op het milieu zijn belangrijk voor ons. Onze motorenleverancier, Kohler, bouwt voor onze pompsets speciaal de laatste generatie EU Stage V-dieselmotoren die ook op HVO of GTL kunnen draaien. Een vereiste die we steeds vaker zullen zien. En voor elektrificatie van de bouwplaats leveren we al een volledige lijn aan elektrisch aangedreven pompsets. Daarmee kan de aannemer in principe voldoen aan een emissieloze of emissiearme bouwplaats. Het kan voor aannemers interessant zijn om in deze ontwikkeling mee te gaan, omdat ze vaak aanbestedingsvoordelen krijgen van de opdrachtgever.”

 

Industriële toepassingen

“Gorman-Rupp heeft een lange historie in pompen voor industriële en afvalwatertoepassingen”, aldus Kelderman. “Dit zijn twee marktsegmenten waar we ons in de rest van Europa sterk op richten, maar gek genoeg, in Nederland nog beperkt in actief zijn. En dat is jammer, want we hebben naar mijn idee écht iets te bieden. De hoeveelheid innovaties en patenten van Gorman-Rupp voor die toepassingen is eindeloos. Voorbeelden daarvan zijn de Eradicator en het SCS System. Beide door ons ontwikkelde oplossingen die ervoor zorgen dat hét grootste probleem van pompen en rioolstelsels, namelijk verstoppingen, geminimaliseerd worden. We willen, door continu bezig te zijn met innovatie, uiteindelijk vooral onze klanten helpen om hun exploitatiekosten te verminderen.”

 

De toekomst

Gorman-Rupp brengt duizenden producten onder het eigen merk (Gorman-Rupp Pumps). Daarnaast kent het ook diverse dochterondernemingen, zoals AMT en Patterson. “Die dochtermerken gaan we meer aandacht geven, zij zitten in niches waar wij ons momenteel nog niet bevinden”, zegt Kelderman. Hij sluit af met: “Kortom, het wordt weer een interessant jaar. De ontwikkelingen binnen Gorman-Rupp Europe gaan onvoorstelbaar snel. We bouwen aan een toekomstgerichte, innovatieve organisatie. Natuurlijk leunen we in sommige situaties nog sterk op de jarenlange ervaring in Amerika (opgericht in 1933). Maar intussen bewijst ons team van engineers in Nederland en België dat het ook heel goed slimme pompoplossingen voor onze klanten kan ontwikkelen. Dat we dat in zo’n korte periode hebben kunnen opbouwen, daar mogen we best trots op zijn.”