Uit de praktijk

Op de Zeeuwse Colijnsplaat ‘draait’ sinds een klein jaar viskwekerij Kingfish Zeeland. Een splinternieuw bedrijf waar ze op duurzame wijze de bijzondere vissoort ‘Yellowtail Kingfish’ kweken. De eigenaar werkte intensief samen met Grundfos voor alle pompen die in deze warme zoutwateromgeving met extreem hoge betrouwbaarheid moeten draaien.

Kwekerij

Kees Kloet is operationeel directeur van Kingfish Zeeland en initiatiefnemer van de gelijknamige kwekerij waar de zogenaamde ‘Yellowtail Kingfish’ wordt gekweekt. Een vissoort die zich goed laat kweken onder Nederlandse klimaatomstandigheden en een duurzaam alternatief voor tonijn. Door deze vissen in gevangenschap te kweken, van larve tot aan volwassen exemplaar, levert het bedrijf een bijdrage aan het voorkomen van overbevissing van de zee. Bovendien maakt het de import van vis uit Australië of Japan overbodig om in de Europese behoefte te kunnen voorzien.

Echt zeewater op land

Kloet: “Ik wil uitsluitend op een duurzame manier vis kweken. Dat kan door de vis weliswaar op het land te laten opgroeien maar daarbij wel gebruik te maken van ‘echt’ zeewater. Daarom kozen we voor deze locatie direct aan de Oosterschelde in Kats.”

Met het Recirculating Aquaculture System (RAS) wordt het kweekwater continu rondgepompt door een waterzuiveringsinstallatie en vervolgens hergebruikt. Tevens voert het vers zeewater toe en ‘oud’ zeewater af. Dagelijks wordt ongeveer 30 procent van de totale hoeveelheid van ongeveer 5.000 m3 zeewater vervangen.

Capaciteit en opvoerhoogte

Voor de opbouw van dit professionele systeem nam Kingfish Grundfos in de arm. De uitdaging lag in de gelijktijdigheid van verschillende factoren zoals de combinatie van een grote capaciteit bij een heel lage opvoerhoogte. Als losse specificatie niet heel spannend maar als combinatie wel degelijk een vraagstuk. Applicatiespecialist Erik Tijssen: “De oplossing hiervoor werd uiteindelijk gevonden in het toepassen van diverse, parallelgeschakelde en frequentiegeregelde pompen. Daarmee combineerden we voldoende capaciteit, een goed rendement en een hoge redundantie.”

Viskwekerij
Door het toepassen van drie clusters met ieder zes, parallel geschakelde en frequentiegeregelde normblockpompen is voldaan aan de vereiste capaciteit, opvoerhoogte én het rendement.

Optimale werkpunt

Projectmanager Industry Marcel van Veen vult aan: “Het streven naar een optimaal rendement in combinatie met een hoge betrouwbaarheid loopt als een rode draad door het hele project heen. Dit is vooral goed te begrijpen wanneer je bedenkt dat de RAS 24/7 moet draaien en dat er een verscheidenheid aan pompen in de kwekerij staan. Doordat ze in principe altijd op hetzelfde toerental draaien, kun je ze heel nauwkeurig in het optimale werkpunt afstellen. Dat draagt zeker bij aan een goed rendement. Daarbij is de configuratie zodanig dat er voldoende reserve in het systeem is ingebouwd. Mocht er dus eentje uitvallen, dan hebben we de tijd en mogelijkheid deze uit te wisselen zonder dat de habitat van de vissen in gevaar komt.”

Zout en warmte

Een tweede uitdaging lag in het te verpompen medium: zout zeewater met een temperatuur tot maximaal 25 °C. Bij gebruik van een standaardpomp is corrosie gegarandeerd. Daarom zijn voor het RAS speciale, zeewaardige pompen toegepast: standaard gietijzeren uitvoeringen die aan de binnenzijde voorzien zijn van een speciale, keramische coating en een duplex binnenwerk. Een oplossing die zowel effectief als betaalbaar bleek.

Projectvoortgang

Beide partijen zijn enthousiast over het eindresultaat maar niet minder over de wijze van samenwerken. “Ik deed ongeveer elf jaar geleden een eerste pilot met deze manier van kweken”, vertelt Kloet. “Die vond plaats in IJmuiden en in die tijd had ik al contact met Grundfos. Uiteindelijk maakten we de selectie van de pompen in samenwerking met een Deens bouwbedrijf dat bekend is met deze manier van vis kweken én met Grundfos. Zij weten dus als geen ander hoe een dergelijke installatie eruit moet zien. De samenwerking tussen de bedrijven onderling was echt meer dan uitstekend.”

De vele pompen draaien inmiddels bijna een jaar lang probleemloos en naar wens. De tijd om de eerste gekweekte vis daadwerkelijk uit te leveren, breekt nu aan.