Uit de praktijk

Technici in de voedingsindustrie moeten vaak producten met een hoge viscositeit verpompen. Variërend van bevroren sinaasappelsap, maaltijdsalades en bakkerijproducten, tot kaaswrongel en hartige taartvullingen. Het selecteren van de beste pomptechnologie, op maat van de interne bedrijfsprocessen dient om de procestijd te minimaliseren, kosten te besparen en de kwaliteit van eindproducten te garanderen. Maak kennis met de MasoSine Certa pompen van Watson-Marlow.

Hoogviskeuze vloeistoffen

Hoogvisceuze vloeistoffen en producten zijn dagelijkse kost in de voedingsindustrie. Zowel als ingrediënt als op het einde van een productieproces. Vaak bijten technici hun tanden stuk op het uitwerken van processen om deze vloeistoffen en producten te verpompen. Een tekort aan aanzuigkracht, doseringsfouten vanwege pulsaties en hoge onderhoudskosten kunnen roet in het eten gooien. Het is geen toeval dat de selectie van de ideale pomp steeds start met een grondige analyse van het hele processysteem. Inclusief vereist debiet en druk, leidingen en vloeistofviscositeit.

Verpompen van hoogviskeuze vloeistoffen: kies de juiste pomp

 

Energie-efficiënte en duurzame productie

Met de Certa Sine pompreeks biedt MasoSine een breed assortiment van oplossingen aan die gebruikmaken van de MasoSine sinustechnologie. Elke pomp staat garant voor een energie-efficiënte en duurzame productie. Heden ten dage geen overbodige luxe omwille van de stijgende prijzen voor ingrediënten, transport, opslag en energie. Een voedingsverwerkend bedrijf dat accuraat opvolgt of zijn pompen energie-efficiënt zijn voor het processysteem, behoudt steeds een concurrentieel voordeel. De Certa Sine pompenreeks dankt zijn energie-efficiëntie aan een sinusvormige rotor die de vloeistof of het product behoedzaam verpompt. De krachtige aanzuigende werking en de minimale pulsatie genereren altijd een hoge en constante flow. Dit verhoogt het rendement.

 

Verpompen van gist

Certa Sine pompen kunnen indrukwekkende cijfers voorleggen. Zo hebben Certa Sine pompen volgens de fabrikant doorgaans tot 50 procent minder vermogen nodig dan conventionele pompen bij de behandeling van viskeuze vloeistoffen. Bovendien kunnen de verschillende modellen vloeistoffen met een hoge viscositeit (tot 8 miljoen cP) en met een debiet tot maximum 255.000 l/u verwerken. Een van de bedrijven die deze prestaties in de praktijk ervaart, is South African Breweries (SAB). Deze brouwerij en dochteronderneming van Anheuser-Busch InBev nam drie Certa Sine 400 pompen in gebruik als onderdeel van een toepassing voor het verpompen van gist. SAB nam de aankoopbeslissing na beoordeling van vergelijkingen van het energieverbruik tussen Certa Sine pompen en vergelijkbare lobbenpompen. Voor de gisttoepassing bij SAB, met een viscositeit van 2.000 cP heeft de Certa Sine pomp een vermogen van 3,1 kW nodig. Dit terwijl de lobbenpomp doorgaans 6 kW nodig heeft.

Verpompen van hoogviskeuze vloeistoffen: kies de juiste pomp

 

Eenvoudig ontwerp

Andere belangrijke troeven van de Certa Sine reeks zijn het eenvoudige en hygiënische ontwerp. Een enkele as en rotor maakt complexe tandwieloverbrengingen of meerdere afdichtingen overbodig. Dat resulteert in een minimale downtime voor onderhoud, volgens de fabrikant slechts enkele minuten en focus op hygiëne. Zo krijgen ze een EHEDG- (Type EL, Klasse I en ook EL Aseptische Klasse I) en 3A-certificaat. Elke Certa Sine pomp is geschikt voor CIP-cleaning.

 

Compact model

Watson-Marlow voert sinds kort ook de Certa Compact, een model speciaal voor machinebouwers. Dit innovatieve ontwerp maakt een ruimtebesparing van 30 procent mogelijk ten opzichte van de bestaande Certa Sine pompenreeks. Dat met behoud van de vertrouwde technische eigenschappen. Deze ruimtebesparing maakt de pomp makkelijker in te bouwen.