Uit de praktijk

Afvalverwerker Renewi zocht een blussysteem voor een door brand geplaagde locatie in Zoetermeer. Bestaande leveranciers waren niet duidelijk over de prijsstelling. Samenwerking met Van der Ende Groep/Pyrosmart bespaart de afvalverwerker nu anderhalve ton.

 

Het is de nachtmerrie voor iedere afvalverwerker: brand in een opslaghal. Voor recyclemanager Jeroen van Houten van Renewi in Zoetermeer werd die nachtmerrie al eens werkelijkheid. Ook andere vestigingen van de regionale afvalverwerker zagen de brandweer al eens met loeiende sirenes het terrein op rijden. Dus ging Renewi zich oriënteren op een brandblusinstallatie. Bedrijven genoeg die zo’n installatie compleet kunnen leveren. Maar soepel lopen de contacten niet en prijzen blijken niet transparant. Jeroen kiest daarom voor een andere strategie. De eigenlijke blusinstallatie is werk voor een gespecialiseerd bedrijf. Het pompgedeelte voor een bekende leverancier: Van der Ende Groep. De combinatie werkt, blijkt uit een test. En: de installatie valt naar schatting ruim anderhalve ton voordeliger uit.

Succesvol samenspel moet Renewi uit de brand helpen

 

Beter beveiligen

“Branden zijn binnen onze tak van sport een groot probleem”, weet Jeroen van Houten. “We hadden brand hier in Zoetermeer, in Wateringen en in andere vestigingen. Dat vormde voor ons de reden om deze vestiging beter te beveiligen. Als er brand uitbreekt, wil je veel sneller kunnen reageren.”

De meest logische stap is dan bedrijven benaderen die erin gespecialiseerd zijn branden in de kiem te smoren. Jeroen: “We kwamen inderdaad bij de geijkte leveranciers terecht. Die wilden het project meteen naar zich toe trekken. Ze begonnen ook met allemaal cijfers te strooien. Maar voor mij bleef de vraag: wat koop je nou eigenlijk? Ik ben een praktisch mens. Ik wil weten waar ik mijn geld in steek en hoe iets werkt.”

Succesvol samenspel moet Renewi uit de brand helpen

 

Twee delen

Simpele vragen waar hij geen helder antwoord op krijgt. Daarom knipt Jeroen de brandblusinstallatie op in meerdere delen. Zo’n installatie bestaat voor een deel uit een Pyrosmart broeidetectiesysteem en twee bluskanonnen. Het andere deel bestaat uit een aanvoerpomp met een systeempomp die de druk opvoert, in serie geschakeld. Geen onbekend terrein voor een pompenleverancier als Van der Ende, toevallig ‘huisleverancier’ bij Renewi. “We zijn daar kind aan huis kan ik wel zeggen”, lacht Arco van den Bos van Van der Ende Groep. “We voerden al een aantal pompprojecten bij hen uit. Vandaar dat Jeroen ons benaderde met de vraag over de aanleg van een blusinstallatie. ‘Jullie doen de pompen bij ons, zien jullie hier wat in en wil je eens meedenken? Want Jeroen bedacht dat het anders moet, zeker goedkoper en efficiënter.”

 

Certificering

Dat meedenken gebeurde in nauw overleg met B.L.W. Visser, dat het broeidetectiesysteem en daarmee een groot deel van de installatie leverde. Zoals infrarooddetectie waarmee het bedrijf razendsnel een beginnend brandje kan signaleren. Het aan-elkaar-knopen van de systemen vormt het probleem niet wijst het eerste denkwerk uit. Maar er kwam een ander probleem boven. Jeroen van Houten: “Binnen onze eigen organisatie riep de aanpak vragen op. Moeten we wel met een systeem gaan werken dat niet is gecertificeerd?”

Die certificering is van belang voor de brandverzekering. Uiteindelijk gaf een veilige werkomgeving d doorslag. “De druk daarop is dusdanig hoog dat we toch besloten om af te zien van certificering. Daar kwam nog eens bij dat het prijsverschil tussen de combinatie Van der Ende Groep/andere partijen en de bekende leveranciers ongelooflijk groot was. Dat scheelde ruim anderhalve ton.”

Eerste test

Het bluswater is al beschikbaar op de locatie. Jeroen: “Er loopt hier een hoofdwatergang precies achter het bedrijf. Het waterschap gaf ons goedkeuring om dat te gebruiken in het geval van brand.”

Succesvol samenspel moet Renewi uit de brand helpen

Op een zaterdag voerde partijen een eerste test uit. Een container met afval gaat in de fik. In de hal waar deze staat hangt een camerasysteem dat in maximaal twee minuten de gehele hal kan scannen. Als de brandende container ‘in zicht’ komt, gaat er een melding uit naar het systeem dat de pompunit aanstuurt.

 

Pomp inschakelen

De aanvoerpomp wordt ingeschakeld en creëert voordruk in de pomp. Dat gebeurt op een gecontroleerde manier om waterslag in het systeem te voorkomen. Het bluskanon richt zich op de plek des onheils en komt in actie. Mission completed.

Jeroen: “De test toonde aan dat het systeem werkt. Er moesten nog wat softwarematige instellingen gefinetuned maar dat was alles. Zo stond een van de nozzles te hoog afgesteld. Maar daar doe je een test voor.”

 

Mooie samenwerking

Voor de betrokken leveranciers krijgt het Renewi-project nog een spinoff, aldus Arco. “Ja zeker, dit project zou weleens het begin kunnen zijn van een mooie samenwerking. Niet lang na de realisatie van deze installatie benaderde onze partner ons alweer om mee te denken over een ander project. De samenwerking is van beide kanten goed bevallen.”

Met de financiële voordelen die de combinatie van de betrokkenpartijen biedt zou Van der Ende ook weleens brandblusinstallaties tot haar terrein kunnen gaan rekenen.