Uit de praktijk

Bij het werken met agressieve vloeistoffen en chemicaliën in toepassingen met hoge temperaturen en drukken zoeken pompgebruikers de grenzen op van wat hydraulisch en mechanisch mogelijk is. Flowserve biedt voor deze toepassingen een oplossing met de Mark 3 ISO in uitvoeringen met mechanical seal(s) of als magneetgekoppelde variant.

Chemische procespompen

Wim Verdoes van Flowserve: “Onze klanten zoeken oplossingen die uitgebreide kennis en ervaring vereisen. Met wereldwijd 18.000 medewerkers bieden wij daarvoor de technische expertise, ondersteuning, service en het bijbehorende projectmanagement. Of de bedrijfsparameters veranderen, omgevingsfactoren evolueren of het concurrentielandschap verschuift, wij helpen ze de uitdagingen aan te gaan. En dan heb ik het nog niet eens over de stijgende energiekosten of de steeds strenger wordende emissienormen.”

Service

Verdoes vervolgt: “En waar snelle service voor de klanten een topprioriteit is, zorgen wij dat we hen daarin kunnen bijbenen. Ons wereldwijde netwerk van Quick Response Centers en onze mobiele servicevloot helpt de uitvaltijd te minimaliseren. We leveren snelle en betrouwbare ondersteuning.” Flowserve ontwikkelt innovaties op het gebied van pomptechnologie die prestaties verbeteren en tegelijkertijd het stroomverbruik en de milieurisico’s verminderen. Op basis van gegarandeerde veiligheid en betrouwbaarheid helpt het bedrijf de beschikbaarheid van de pompen bij de klant te maximaliseren en veiligheid te bieden voor personeel en installaties.

Chemienormpomp

Een van die innovaties betreft de Durco Mark 3 ISO-pomp. Verdoes: “Als het gaat om chemische procespompen heeft de klant behoefte aan efficiënte, hydraulische prestaties, bewezen betrouwbaarheid en daarmee een lage total cost of ownership. De Durco Mark 3 ISO-pomp komt tegemoet aan deze wensen en voldoet aan de ontwerpeisen volgens ISO 2858/ISO 5199 en ISO 15783. Een Atex- (2014/34/EU); levensmiddelen- (1935/2004/EG); drinkwater- (98/83/EG) of Cutr-uitvoeringen zijn op aanvraag verkrijgbaar. Ze kunnen worden geconfigureerd volgens de specifieke vereisten van de toepassing.”

Waaieropties

De Durco Mark 3 ISO serie biedt een diversiteit aan waaiers die allemaal geoptimaliseerd zijn voor bepaalde bedrijfssituaties. Zoals de Reverse Vane waaier waarbij de schoepen open zijn tegen het achterdeksel van de pomp. Deze waaier stelt de pomp in staat schone maar vooral ook met vaste stoffen beladen vloeistoffen te verpompen. Deeltjes tot 28 mm grootte en 35% zachte, vaste stof. De gebruiker stelt hem eenvoudig in met de externe micrometer-afstelling. Zo brengt hij de pomp bij opbrengstterugval zonder uit het systeem te halen van buitenaf terug naar het oorspronkelijke werkpunt. Volgens Flowserve een heel laagdrempelig systeem voor iedereen met technisch inzicht. De Mark 3 ISO kan ook worden uitgerust met een open waaier voor sterker vervuilde vloeistoffen of een gesloten waaier voor schone vloeistoffen. De laatste geeft een hoger rendement. Verdoes: “Met deze waaiers en de diverse configuraties, zoals lang- en kortgekoppelde varianten, alsmede zelfaanzuigende en verticale opstelling kunnen wij de klant in alle denkbare applicaties bedienen.”

Sterspeler op het gebied van chemische procespompen

Levensduur verlengen

Pompfalen ligt vaak aan de onjuiste pompkeuze en incorrect gebruik (droogdraaien). Echter, je kunt de levensduur verlengen door de ontwerpfeatures van de pomp te gebruiken. Verdoes: “Bij een klant met verstoppingsproblemen pasten we de Reverse Vane waaier toe. Het personeel kon met eenvoudige instructies zonder stilzetten van de pomp en slechts het aandraaien van de micrometerafstelling van buitenaf de pomp binnen een uur weer in bedrijf nemen.” Een pomp bevat hoofdzakelijk twee kwetsbare onderdelen die het, los van calamiteiten op den duur begeven: de lagering en de asafdichting. Vandaar dat de lagering van de Mark 3 ISO overbemeten is. Verdoes: “Hij kan tegen een stootje en beschikt optioneel over een zogenaamde Bearing Gard™. Een labyrinth-dichting die garandeert dat de olie in het lagerhuis 100 procent zuiver blijft.”

Sealkamer

De sealkamer van de Mark 3 ISO is geschikt voor alle type asafdichtingen, standaard mechanical seals maar ook zogenaamde cartridge seals, enkel of dubbel uitgevoerd, met of zonder spersysteem. Het Flowserve SealSentry-ontwerp van de sealkamer houdt vuil en gassen buiten de sealvlakken en zorgt voor een optimale koeling en smering. Flow modifiers in de sealkamer zorgen voor optimale circulatie en dragen zo bij aan een langere levensduur van de asafdichting.

Lekvrije uitvoering

In toepassingen met giftige, brandbare, of kostbare procesvloeistoffen, waarbij mechanical seals geen afdoende bescherming bieden, is een magneetgekoppelde pomp dan weer de aangewezen oplossing. Verdoes: “Deze technische oplossing nam aan populariteit toe en is qua ontwerp volwassen. Op basis van onze ervaringen kunnen wij de klantapplicaties goed doorgronden en de juiste pompuitvoering adviseren. Zodanig dat de klant tientallen jaren vrijwel zonder onderhoud dit type pompen kan gebruiken. De Mark 3 ISO MAG onderscheidt zich bovendien nog eens door zijn unieke lagerconstructie en zijn excellente ‘solids handling’-capaciteiten.”

ATO-programma

Verdoes: “Onze klanten worden steeds veeleisender en projectlooptijden worden steeds korter. Daarom begonnen we in 2019 met het ATO (assemble to order)-programma. Daarmee kunnen we de Mark 3 ISO pompen snel bouwen en leveren. Dat blijkt vooral in de Covid-tijd met grote uitdagingen op het gebied van transport- en supply-lijnen een groot voordeel.”

 

Bedrijfsparameters

  • Maximaal debiet 1400 m3/h
  • Maximaal opvoerhoogte 220 m
  • Maximaal ontwerpdruk 25 bar
  • Temperaturen van -80°C tot 400°C
  • Uitlaatdiameters van 20 mm tot 200 mm