Uit de praktijk

Champignonverwerker Prochamp beschikt over een zuiveringsinstallatie waar het bedrijf haar eigen proceswater biologisch zuivert. Daarvoor gebruikt het schotelbeluchters met membranen die het bedrijf regelmatig moet reinigen. De Diffuser Liquid Cleaning Service ondersteunt dat proces.

Schotelbeluchters

In Velddriel kweekt en verwerkt Prochamp jaarlijks grote hoeveelheden champignons voor de internationale markt. Daarbij staat de volledige productieketen onder eigen beheer. Van de bereiding van compost en de teelt tot het blancheren, inblikken tot aan het verduurzamen van de champignons.

Naast een voedselveilig en kwalitatief hoogwaardig eindproduct ligt binnen het familiebedrijf een focus op duurzaamheid. Directeur Arjan Peffer: “Wij zuiveren bijvoorbeeld al dertig jaar op een biologische manier ons eigen afvalwater van het blancheerproces. Een aantal jaar geleden stapten we over op een zuiveringsmethode met fijne bellenbeluchting. Het inbrengen van zuurstof vormt een belangrijke stap in het biologische zuiveringsproces. Hierdoor kunnen de bacteriën beter hun werk doen. De bellenbeluchting gebeurt energiezuinig en effectief.”

Duurzaamheid

In totaal staan er vier blowers opgesteld die drie bassins beluchten. Waarvan een blower dus altijd rendundant staat. In een intermitterend proces blazen deze schotelbeluchters in cycli van acht uur gedurende zes uur buitenlucht van onderaf in de bassins. In de twee uur zonder beluchting vormt zich een toplaag gezuiverd water. Xylem leverde en installeerde de zogenaamde ‘sequencing batch reactor’ (SBR) in 2016.

Het hele verhaal leest u in PompNL nr. 1 2021