Uit de praktijk

Elke industriële omgeving stelt zijn eigen en deels specifieke eisen aan pompen en randapparatuur. Pompfabrikant Wilo creëert voor elke behoefte individuele concepten en oplossingen om een probleemloze installatie en onderhoud te garanderen. Ook voor de industrie ontstond er zo een volledig doorontwikkeld productassortiment met daarbij uitgebreide servicemogelijkheden.

 Pompoplossingen

Het productassortiment van Wilo omvat pompen die kunnen omgaan met de zwaarste omstandigheden. Zoals extreem hoge druk of temperaturen en agressieve of corrosieve vloeistoffen. In de voedingsmiddelenindustrie helpen die pompen om te voldoen aan kritische kwaliteits- en hygiënenormen. In de metaalindustrie dienen de pompen om te voldoen aan de hoogste eisen en milieunormen. In de mijnbouw transporteren de systemen belangrijke grondstoffen veilig en betrouwbaar. Terwijl ze in de energiesector belangrijk zijn voor de leveringszekerheid in elektriciteitscentrales, vooral bij piekbelastingen. Als andere typische toepassingsgebieden noemt de fabrikant de farmaceutische industrie, de drankproductie en brandbeveiliging. Daarnaast levert de pompenfabrikant ook aan de offshore waar pompsystemen in de processen corrosief zeewater gebruiken.

pompompoplossingen ultra zware

Samenwerking Wri-Tech

Wilo bouwt al jaren ervaring en expertise op in de industrie. Samen met Wri-Tech Industrial Services Holland B.V., merkonafhankelijk servicespecialist biedt de pompenfabrikant de combinatie van industriële producten en systeemexpertise. Zo blijven de industriële processen in de meest uitdagende situaties maximaal presteren.

 

Offshore olie-, gas en windindustrie

Eén van de deelsegmenten met barre omgeving is de offshore olie-, gas- en windindustrie. Zelfs met de vooruitgang in productieprocessen en coatingtechnologie staan de toepassingen daar, waarbij de pompen ook vaak dagelijks onbereikbaar zijn, constant onder druk. Langdurige systeemstoringen leiden vaak tot productieverlies. Wereldwijd zet men hiervoor al langer speciale, corrosiebestendige pompen in. Mede dankzij deze ervaring kan Wilo speciaal ontwikkelde producten en diensten aanbieden voor bijvoorbeeld locaties waar je voor onderhoud en inspectie niet simpelweg ‘even een technische ruimte binnenloopt’.

‘Innovation’

Ook Deme vertrouwt op Wilo. De wereldwijde leverancier van oplossingen in de offshore olie-, gas- en hernieuwbare energie-industrie heeft een goed trackrecord in het transport en de installatie van funderingen, windturbines, inter-array kabels, exportkabels en sub-stations voor offshore windparken. Met een hoogtechnologische en veelzijdige vloot werken ze met ruim 100 schepen aan oplossingen voor de meest complexe offshore energieprojecten.

Het bedrijf deed een aanvraag bij Wilo voor het offshore Heavy Lift DP2 Jack-up schip ‘Innovation’. De Innovation werd gebouwd in 2015 en heeft een lengte van 147,50 meter, een breedte van 42,00 meter en een diepte van 11,00 meter. De beenlengte is 89 meter en er werken 100 mensen. Alle hutten beschikken over douche, toilet, haardroger, satelliet-tv, radio en kluis. Voor de wateropnametoepassing beschikte het schip al over een zeewateropvoerpomp Wilo-EMU KM3100 + U210-4/110.

Pompompoplossingen ultra zware

 

Reservepomp

Op het moment van aanvraag was de motor van de bestaande KM3100 teruggespoeld. In revisie werd de motor opnieuw gewikkeld. Dit proces duurt geruime tijd en omdat de ‘Innovation’ op het punt stond een opdracht voor het installeren van windturbines in de Noordzee uit te voeren, moest het per direct een complete pompunit lenen van een collega-schip. Dit is verre van effectief dus koos Deme voor een reservepomp aan boord. Een werkende zeewateropvoerpomp voor de inname van ballast (zee)water is hier cruciaal.

De bestaande pompunit uit 2013 was al van Wilo. Het was dus logisch om voor een 1 op 1 uitwisseling te gaan. De technische bemanning van de Innovation was tevreden over de prestaties en kwaliteit van de pomp. Daarnaast is (preventief) onderhoud relatief eenvoudig waardoor er vrijwel geen onnodige kosten ontstaan. De prijs-kwaliteitverhouding is daarbij marktconform.

Directe- en langetermijnvoordelen

Deme vindt Wilo de juiste ‘one stop’-partner voor nieuwe pompen, onderhoud, reparatie, revisie en het testen van pompen. Sinds het hernieuwde contact in augustus 2020 voerde de fabrikant al veel service-opdrachten uit. Vanwege de beperkte tijd in de haven tijdens een opdracht op zee, pakte de pompenfabrikant het werk steeds met hoge prioriteit op. Zo waren de pompen aan boord snel weer functioneel. De reservepomp die nu aan boord is, brengt ook extra zekerheid met zich mee voor de toekomst.

De directe communicatielijnen versterken de samenwerking en het bedrijf regelt de service samen met Wri-Tech betrouwbaar en transparant. Dat onderbouwd met uitgebreide rapportages, bijvoorbeeld bij het kiezen tussen pomprevisie of -vervanging. Nieuwe pompen worden volgens ISO-normen en met diverse certificeringen getest. Daarbij zoekt de pompenfabrikant naar passende oplossingen die de productie zo min mogelijk schaden. Dat staat voorop bij het plannen van de momenten van onderhoud aan pompen of aandrijvingen, de 24/7 bereikbaarheid en het flexibel werken aan de kade in de BeNeLux of in de eigen werkplaats aan verschillende pompmerken en -types.

pompoplossingen ultra zware

Meerdere markten

Niet iedereen weet dat Wilo-pompen ook al decennialang in verschillende industriële branches worden gebruikt. Zeker voor de industrie en daarbij Offshore legt de fabrikant de focus op een lange levensduur en de robuustheid van de gebruikte pompen. De regeleenheden, afsluiters en leidingen worden aangepast aan de eisen om het pompsysteem voor de betreffende industrie te optimaliseren.