Uit de praktijk

De Vereniging Contactgroep Leveranciers Pompen (CLP) bracht in 2013 het boek ‘I like pompen’ op de markt. CLP ontwikkelde het boek om leerlingen en studenten binnen het technisch onderwijs te informeren en te enthousiasmeren over de vele toepassingen van pompen. Het boek blijkt nog onverminderd populair.

I like pompen

Pompenboek

Het boek geeft meer informatie over de uiteenlopende processen waarin de pomp een belangrijke rol speelt. Onderwerpen als de verschillende pompprincipes, asafdichtingen, aansluitingen, viscositeit en cavitatie komen aan bod. Maar gebruikers leren bijvoorbeeld ook het verschil kennen tussen een verdringer- en een impulspomp.  Het boek bevat veel foto’s en dient zodanig ook als naslagwerk.

I like pompen

Onverminderd populair

Ze maken er dankbaar gebruik van in het Competentiecentrum Vdab in Wondelgem. Zo ontvangen de leerlingen van de opleiding voor ‘procesoperator’ (zes maanden) en ‘technisch operator’ (acht weken) het boek. Omdat de reacties van de leerlingen al die jaren positief bleven, bestelde de Vdab er het afgelopen najaar 50 exemplaren bij. “Mijn cursisten waren in de wolken toen ik ze het pompenboek overhandigde als bijkomend cursusmateriaal”, zegt Koen Versprille, instructeur technisch operator bij Vdab. “Het vormt een leuke aanvulling op onze bestaande cursus. Zo leren ze over de magneetgekoppelde pomp die niet in de Vdab-cursus stond vermeld.” Het lievelingshoofdstuk van de docent is ongetwijfeld de ‘aardappelpomp’. “Dat is een specifieke pomp die gebruikt wordt om aardappelen te verpompen en de transporteren. Die pomp wordt vooral gebruikt in Roeselare (West-Vlaanderen), het mekka van de frietindustrie.”

 

Het hele verhaal stond in PompNL nr. 2 van 2020. Ook zo’n mooi boek bemachtigen? Mail naar pompnl.eisma.nl