Uit de praktijk

Paques verving voor oververhitting gevoelige pompen in zijn biogas-ontzwavelingssysteem door slangenpompen. Inmiddels steeg de efficiëntie en daalden de kosten.

Biogasinstallaties

Het Nederlandse Paques ontwikkelt en bouwt wereldwijd kosteneffectieve zuiveringssystemen voor afvalwater en gassen. Daarmee helpt het bedrijven om de inname van zoet water te verminderen, hun CO2-voetafdruk te verkleinen en waardevolle grondstoffen uit afval terug te winnen via de milieuvriendelijke biotechnologie.

Dat biologische proces, THIOPAQ® verwijdert waterstofsulfide (H2S) uit biogas- en aardgasstromen bij de productie van elementaire zwavel. Die karakteristieke gele stof neemt vaste vormen aan bij kamertemperatuur. Maar de zuiveringsmethode past volgens Paques op een breed scala aan biogasstromen die H2S bevatten.

Paques reduceert downtime in biogasinstallaties

Pompen vervangen

De excentrische wormpompen in het biogas-ontzwavelingssysteem bleken tijdens bedrijf gevoelig voor oververhitting. Dat manifesteerde zich vooral bij de overdracht van de zwavelmassa van reactoren naar de centrifuge. Dat betekende een strenge en continue temperatuurcontrole en regelmatige downtime voor onderhoud.

Tijdens de productie van een nieuwe installatie bracht Paques verbeteringen aan in hun biogasontzwavelingssysteem. Het bedrijf ontwikkelde de installatie samen met een grote suikerfabriek en een energiebedrijf die zich richten op de productie van biogas uit landbouwafval.

In dit project voor een industriële anaerobe waterbehandelingsystemen in Brazilië vervingen ze de excentrische wormpompen voor slangenpompen van Watson-Marlow Fluid Technology Solutions (Watson-Marlow). De inzet van de Bredel-slangenpompen en de Qdos-chemische doseerpompen resulteerde inmiddels in een vermindering van downtime en onderhoud. Niet alleen de heel nauwkeurige chemische dosering door de Qdos maar ook het vermogen van de slangenpompen om abrasieve en corrosieve vloeistoffen te verwerken, ondersteunen dat.

 

Biogasproces

De fabriek werd eind 2020 in gebruik genomen naast een bestaande ethanol- en suikerfabriek. Ze vermalen er per jaar meer dan vijf miljoen ton suikerriet. De hoeveelheid vinasse die als bijproduct van de suiker- of ethanolindustrie wordt geproduceerd, kan als filter wordt gebruikt voor de productie van biogas op een commerciële schaal.

Met een verwachte productie van 138.000 megawattuur (MWh) elektriciteit per jaar geeft dit project het consortium een strategische positie op de markt voor hernieuwbare energie. En het benadrukt het grote potentieel in de verwerking van agro-industrieel afval binnen een snelgroeiende markt.

Paques reduceert downtime in biogasinstallaties

Lagere TCO

“Vergeleken met de excentrische wormpompen die we vroeger in het THIOPAQ®-systeem gebruikten, bieden de slangenpompen van Watson-Marlow een veel lagere total cost of ownership (TCO)”, aldus Antonio Yamada, Engineering Manager bij Paques. “De onderhoudskosten liggen aanzienlijk lager en daarbovenop realiseren we een vermindering van het chemicaliënverbruik in het proces.”

De Qdos-pompen werken continu en dienen voor de dosering van nutriënten en ontschuimer in de vloeistoffen die uit de tanks komen. De Bredel-pompen ondersteunen de overdracht van de zwavelmassa naar de centrifuge en het doseren van de zwavel.

 

Resultaten

Nauwkeurige, chemische dosering door de Bredel- en Qdos-pompen verbeterde de kwaliteit en efficiëntie in het H2S-verwijderingsproces. Doordat de Bredel-pompen heel abrasieve en corrosieve zwavelmassa’s kunnen verwerken, steeg de efficiëntie door het wegvallen van de continue en kostbare onderbrekingen voor correctief onderhoud.

“Het partnerschap tussen Paques en ons was van cruciaal belang voor het succes van het installatieproject”, aldus Nilton Constantino, Sales Engineer bij Watson-Marlow. “Het is een perfect voorbeeld van het bedenken en aanbevelen van een oplossing die perfect aansluit op de behoeften van de klant. We namen de tijd om problemen in het dagelijkse bedrijf juist te identificeren en waardevolle informatie over het systeem en de applicaties te verzamelen. De positie van ons als full-service provider betekent dat we over expertise beschikken in een breed scala aan pompen en apparatuur. Zo kunnen we onze klanten de optimale oplossing aanbevelen. Of dat nu een enkel type pomp is of meerdere pompen uit ons totale assortiment.”