Spotlight

Grundfos brengt een nieuwe, gepatenteerde filtratie-oplossing: Smart Filtration Suite (SFS). Op basis van algoritmes stuurt dit systeem continu het filtratieproces op een dynamische manier bij.

 

Filtratiesysteem

De nieuwe oplossing berekent automatisch de optimale dosering van antiscalants in nanofiltratie- (NF) en reverse-osmose-installaties (RO). In membraamfiltratie- (MF) en ultrafiltratie-installaties (UF) worden de uitvoering van de backwash en chemische reiniging geoptimaliseerd. Dit gebeurt volledig automatisch en autonoom.

 

Optimaliseren

Een aantal jaren geleden startte Grundfos met het ontwikkelen van algoritmes die inspelen op de druk-, transfer- en doseerpompen. Dit om het filtratieproces verder te optimaliseren. De uiteindelijke algoritmes verzameld onder de noemer Grundfos Smart Filtration Suite (SFS) staan nu ter beschikking van gebruikers in een aantal geselecteerde landen.

 

Optimaliseer uw membraanfiltratiesysteem

On site

De on site geïnstalleerde SFS-box omvat een aparte PLC die communiceert met de PLC van de klant. De systemen wisselen alleen benodigde data van het filtratiesysteem uit. De eindgebruiker behoudt dus de volledige controle over zijn data.

SFS berekent in real-time automatisch en autonoom de dosering van antiscalant in NF- of RO-systemen en communiceert deze met de PLC van de eindgebruiker voor uitvoering. Deze dynamische regeling voorkomt onder- of overdosering van antiscalant. Dat resulteert in een kostenbesparing op operationele kosten en een verbetering van de prestatie van het systeem. Een pilotinstallatie in een RO-systeem voor industrieel-afvalwaterbehandeling resulteerde in 70 procent minder chemicaliën en zeven procent energiebesparing.

 

Membraan- en ultrafiltratie

In MF- en UF-systemen kan SFS het moment en de frequentie van de backwash-cycli bepalen en de interval van de chemische reiniging (CIP). Op basis van druk en flow optimaliseert SFS de systeemprestatie. Dat leidt tot besparingen op water, chemicaliën en energie en een verzekerde systeemoutput. Een Duitse raffinaderij realiseerde met SFS op een UF-systeem voor afvalwaterbehandeling een kostenreductie van 50 procent op water, chemicaliën en energie in het CIP proces.

 

Volledig autonome real-time oplossing

Samenvattend levert SFS een volledig autonome real-time oplossing om een membraanfiltratiesysteem te optimaliseren. Dat betekent dat het systeem op de meest kostenbesparende en duurzame manier functioneert. Daardoor bespaart de gebruiker niet alleen op energie, water en chemicaliën maar realiseert ook maximale uptime.