Uit de praktijk

Het continu op zoek zijn naar verbeteringen loont. Net als investeren in slimme oplossingen. SEEPEX ontwikkelde een pakket onderhoudsoplossingen om de levenscyclus van de pomp op rolletjes te laten lopen. Dit helpt in belangrijke mate om stilstand te verminderen, tijd en personeelskosten te besparen en zo de Total Cost of Ownership aanzienlijk te verlagen.

Eenvoudige onderhoudsoplossingen

In de meest uiteenlopen takken van industrie en technologie beschouwen gebruikers excentrische wormpompen als een alleskunner. De pompen zorgen er efficiënt voor dat vloeistoffen met een hoge droge stofgehalte, zoals rioolslib zelfs over honderden meters te verpompen zijn. Maar zelfs gevoelige materialen zoals aardbeien beschadigen niet op weg naar verdere verwerking. Vaak zitten deze pompen op moeilijk bereikbare plaatsen in een productie-installatie. Demontage voor onderhoud of reparatie kost dan veel tijd.

Tegenwoordig vereenvoudigen Easy Maintenance-oplossingen van Seepex de processen aanzienlijk. Dankzij de intelligente onderhoudsconcepten kunnen veel pompmodellen ter plaatse worden onderhouden (maintenance-in-place) zonder ze volledig te hoeven demonteren. Bovendien vereist dat onderhoud tegenwoordig vaak enkele eenvoudige stappen zonder gebruik van speciaal gereedschap.

 

Tijd en geld besparen

Een van de grootste technische ontwikkelingen op het gebied van eenvoudig onderhoud heet Smart Conveying Technology (SCT). Leon Mepschen, Area Sales Manager NL: “We houden ons sinds 2008 al bezig met het optimaliseren van Smart SCT. De Smart Stator bestaat uit twee helften zodat onderhoud kan zonder de zuig- of persleidingen te verwijderen en door een persoon. Met een geïntegreerde spanner kan de klemming tussen de rotor en de stator worden aangepast voor optimale performance als de capaciteit lager wordt. Bijvoorbeeld door slijtage. De levensduur van de pomp verdubbelt daar mee en de voorraad reserveonderdelen vermindert. Deze ‚meesterzet‘ verkort de onderhoudstijd aan de rotor en stator tot wel 85 procent.“

Met een geborgde verbinding is de Smart Rotor snel te verwijderen. Onderdelen van rubber en staal worden op milieuvriendelijke wijze, gescheiden afgevoerd. „SCT bewijst zich vooral bij het vervangen van de rotor/stator van een pomp in een beperkte ruimte. Dankzij maintenance-in-place neemt onderhoud niet meer dan een uur in beslag.”

eenvoudige onderhoudsoplossingen
Permanente innovatie resulteert in eenvoudige onderhoudsoplossingen voor excentrische wormpompen.

 

Eentrapsuitvoering

De SCT eentrapspomp, voor drukken tot 4 bar won al meerdere prijzen. De tweetraps SCT kan tot drukken van 8 bar. Op Pumps & Valves tootn het bedrijf een SCT AutoAdjust-pomp met geautomatiseerde, hydraulische en nauwkeurige statorklemming. De gebruiker kan die met een druk op de knop, direct vanuit de controlekamer of op locatie met de Pump Monitor aanpassen. Dit tijdbesparende en onderhoudsvriendelijke systeem voorkomt ritten naar afgelegen pompen.

 

Drive Joint Access (DJA)

Drive Joint Access (DJA) is een intelligent concept voor het onderhoud van componenten aan aandrijfzijde. In het geval van trechterpompen zorgt een beweegbare behuizing op rollen tussen de inlaattrechter en de lantaarn voor een snelle toegang tot de koppeling aan de aandrijfzijde. De steekas en aandrijving kunnen binnen enkele minuten worden gemonteerd of verwijderd zonder de leidingen, de invoertrechter of de vijzel te demonteren. Bij grote standaardpompen zoals de BNM verwijdert de onderhoudsmonteur eenvoudig de complete aandrijf- en koppelstangconstructie aan de achterkant van het zuighuis voor onderhoud aan de mechanische asafdichting of de pennenkoppeling. Ook dit keer zonder de leidingen te verwijderen of de rotor en stator te demonteren en met gebruik van standaardgereedschap. Gemakkelijke toegang tot de slijtdelen van de pomp zonder deze te demonteren, vermindert de onderhoudstijd en -kosten en verhoogt uiteindelijk de inzetbaarheid van de pomp.

eenvoudige onderhoudsoplossingen
De excentrische wormpomp met automatische statorklemming, hydraulisch en heel nauwkeurig instelbaar.

 

Rotor Joint Access (RJA)

Met het intelligente onderhoudsconcept Rotor Joint Access (RJA) is een snelle en eenvoudige toegang tot de rotorkoppeling van trechterpompen en grote standaardpompen mogelijk. Dankzij een beweegbaar op rollen gemonteerd behuizingsdeel is de koppeling aan de rotorzijde snel en eenvoudig te bereiken. Dit betekent verwijdering van de stator zonder demontage van de persflens of de leidingen.

 

‘Op Pumps &Valves Rotterdam kunt u op stand L120 zien hoe het werkt‘

eenvoudige onderhoudsoplossingen