Uit de praktijk

Bij een kippenslachterij leverden de luchtgedreven membraanpompen problemen op. Ze verstopten relatief vaak bij het verpompen van zogenaamde kiploopvoetjes. Op aanraden van Hidrostal stapte het bedrijf over op een lagerstoelpomp (bearing frame pump) met Food-waaier. Hiermee lukt het inmiddels om ook de delen met lengtes tot 15 cm probleemloos te transporteren.

Kiploopvoetjes 

Kiploopvoetjes zijn een specifiek deel van een kippenpoot en worden door Nederlandse kippenslachterijen geëxporteerd naar de Aziatische markt. In Nederland worden deze kip loopvoetjes met water gezien als slachtafval en in sommige gevallen verkocht als voedsel voor honden maar in Azië gelden ze als een delicatesse.

Het transport van de kiploopvoetjes na de slacht gebeurt door ze te mengen met water en vervolgens te verpompen. Voorheen had een Nederlandse kippenslachterij voor dit transport een tweetal luchtgedreven membraanpompen in gebruik. Het bedrijf liep daarbij regelmatig tegen verstoppingsproblemen aan. Toen de technische dienst voor de zoveelste keer moest komen opdraven om de pompen weer op gang te helpen, wendden ze zich tot Hidrostal voor een mogelijk alternatief.

 

Klantspecifieke oplossing

Jack Ditvoorst, sales engineer bij Hidrostal geeft aan: “Het Zwitserse Hidrostal richt zich van oorsprong op het verpompen van afval- en rioolwater. Dat betekent dat we kunnen bogen op ruime ervaring met het transport van ook grotere delen. Daarnaast richten we ons op de ontwikkeling van klantspecifieke oplossingen. De pomp die we de slachterij aanraadden, stoelt op een pomp die we ooit ontwikkelden voor een klant uit Peru. Het ging in die tijd om een visverwerker die van zijn vissers relatief veel dode en kapotte vissen kreeg aangeleverd. De vissen bleken beschadigd door de pompen waarmee ze van de vissersschepen naar de verwerker werden getransporteerd. Daarop ontwikkelden we een lagerstoelpomp (zie kader 2) die de vissen heel én levend door kon laten. Inmiddels is het patent na een aantal decennia verlopen. Maar doordat de schroefcentrifugaalwaaier verder ontwikkelde is hij nu in diverse waaiervarianten, materialen en opstellingstypen beschikbaar.

Het hele verhaal stond in PompNL nr.5 2020.