Uit de praktijk

Sonneveld in Papendrecht fabriceert bakkerijproducten. Bij de lijn voor een van hun marinademixen liepen de pompen vaak vast. Inmiddels draait de toen door Watson-Marlow aangedragen oplossing drie jaar naar tevredenheid en stapte het bedrijf ook bij andere lijnen over.

Kruidenmix

Het in 1956 opgerichte Sonneveld maakt vooral producten die het werk van een bakker eenvoudiger en minder complex maken. Denk aan brood- en cakemixen, glansmiddel, marsepein, vullingen en lossingsmiddelen. Het gaat daarbij vaak om vloeibare, sterk viskeuze producten. De kant-en-klare marinade, Sonextra Pomodori minimaliseert het bakkerijverlies doordat broodproducten daarmee opnieuw worden verwerkt tot een onderscheidend eindproduct, zoals broodchips. Het verpompen van dit product gebeurde vroeger met lobbenpompen maar dat zorgde voor problemen. “De vethoudende substantie waarin verse kruiden zijn verwerkt, zorgde ervoor dat deze pompen vaak vastliepen. Bovendien werden de verse kruiden te veel geplet”, zegt John de Vos, onderhoudsengineer bij Sonneveld.

 

Kruidenmix met zorg verpompen

Helemaal uit elkaar

Ook Arthur van Geet, sales engineer Food & Beverage bij Watson-Marlow constateerde dat probleem. “We zagen dat de kruiden op de lobbenpompen bleven vastplakken. Het product hoopte zich op en daardoor liep de pomp vast. Elke keer dat de pompen blokkeerden, verloor Sonneveld veel productie. De pompen moesten vaak helemaal uit elkaar worden gehaald om die te reinigen.”

Daarna draaiden ze wel weer….. tot de volgende vastloper. Slecht voor de kwaliteit van het eindproduct en beschadiging van de productintegriteit. Overigens leverde een andere fabrikant die lobbenpompen.

Het hele verhaal vindt u in PompNL nr. 5 2020.