Uit de praktijk

Nauwe banden met het onderwijs, volop ruimte voor ontwikkeling, een leuk team én aantrekkelijk werk lijken de succesvolle sleutels tot KSB jonge-werknemers-programma. Het bedrijf zet in op nauwe samenwerking met regionale opleidingscentra. Een gesprek met enkele jonge KSB’ers van de servicedienst leert echter dat het om meer gaat dan samenwerken.

 

Motiveren om te leren

Mike Huisman volgde de mbo-opleiding Werktuigbouwkunde toen hij in 2017 een stageplek zocht. Die vond hij bij KSB. “KSB voelde als een thuis waar ik serieus werk vond, leuke opdrachten kreeg en waar ze mij motiveerden om door te studeren. Inmiddels zit ik in mijn derde jaar van de hbo-opleiding Werktuigbouwkunde. Wat begon met een stage groeide uit tot een prachtjob die mij ook kennis laat maken met het buitenland. Zo werkte ik al tien weken bij KSB in Duitsland op de onderzoeksafdeling. Daar leerde ik hoe onderzoekontwikkelingen te vertalen naar de praktijk. En inmiddels kijk ik samen met KSB alweer naar hoe de volgende vijf jaar in te vullen.”

Jonge technici leren en motiveren elkaar bij KSB

Afwisselende werkzaamheden

Steven Ohm werkt met Mike samen in de KSB-werkplaats in Zwanenburg. Ook hij leerde KSB kennen tijdens zijn mbo-stage. “Al snel merkte ik dat KSB afwisselend werk biedt: revisie, onderhoud tot aan lassen. Ik krijg eigenlijk met alles te maken. Tegelijkertijd motiveert KSB me wel om door te gaan met mijn studie. Voor mijn afstudeerproject ontwierp ik een vlaktafel waar ik nu bij KSB dagelijks aan sta te werken. Voorlopig wil ik hier nu eerst ervaring opdoen. En dat lukt uitstekend in een omgeving waarin veel jonge collega’s om je heen lopen die ondersteund worden door enkele ‘oude rotten’ in het vak.”

Collega Dennis Loogman denkt er hetzelfde over. “Als automonteur zocht ik een nieuwe uitdaging. Een baan met meer mechanica en minder elektronica. Die vond ik bij KSB waar ik nu het overgrote deel van de tijd in de werkplaats sta. Maar af en toe ook mag ik ook mee naar onderhoudsopdrachten bij klanten.

 

Hard nodig

Mike Breure (hbo wtb) werkt op dit moment aan revisies. In het jaar dat hij bij KSB werkt, leerde hij naar eigen zeggen al veel. “Ze bieden daar ook veel gelegenheid voor. Het verbaasde me afgelopen tijd dat er zoveel kon. Ik ging zelfs al twee keer naar Duitsland voor een cursus en dat bewijst voor mij wel hoeveel het bedrijf investeert in de eigen medewerkers. Dat merk ik ook als ik over mijn eigen ontwikkeling op het werk praat. Ze namen me aan voor de service-buitendienst maar ik heb ook al aangegeven dat ik te zijner tijd graag op de engineeringafdeling wil werken. Ik ervaar hier binnen veel hulp om naar zo’n positie door te groeien. Dat doet je niet alleen beseffen dat industriële bedrijven als dit hard nodig zijn maar geeft ook het onmisbare van ons jonge werknemers aan.”

 

Volop uitdagingen

Tim de Boer werkt al vier jaar bij KSB als buitendienstmonteur. Wat hem aanspreekt zijn de openheid en de sfeer. “Iedereen kan het goed met elkaar vinden en accepteert en respecteert elkaar. Ik werkte de eerste drie maanden in de werkplaats waarna ik als buitendienstmonteur aan de slag ging. Voor het diverse werk bij uiteenlopende klanten krijg je veel vrijheid. Maar je moet ook goed kunnen improviseren. Ze investeren veel tijd in ons en dat geeft een goede binding met het bedrijf. Het voelt een beetje als een familie.”

Rick Huisman, met 20 jaar de jongste werkt naast zijn mbo-opleiding Werktuigbouwkunde bij KSB. “De techniek waar ik hier mee te maken krijg, ligt boven het mbo-niveau. Dat maakt het zo interessant en uitdagend om hier te werken. Momenteel loop ik stage waarbij ik als opdracht een Sewatec afvalwaterpomp zelf moet repareren. Samen met collega’s mocht ik de pomp uitbouwen en nu haal ik de pomp uit elkaar om hem te laten stralen en onderdelen te laten vervangen. Tenslotte mag ik de pomp weer volledig gereviseerd inbouwen in een ziekenhuis.”

Jonge technici leren en motiveren elkaar bij KSB

Jonge collega’s

Desley Kisoor, de laatste KSB-jongeling kwam als constructiewerker in dienst bij de KSB-werkplaats. Daar reviseert en onderhoudt hij pompen en verricht laswerkzaamheden. “Ik kwam via een kennis met KSB in contact en kreeg al snel door dat het een bijzondere werkomgeving biedt met veel jonge collega’s en uitdagend werk. Al tijdens mijn stage kreeg ik het aanbod om aanvullende opleidingen te gaan doen. Dat gaf direct een goed gevoel en dat is eigenlijk altijd zo gebleven. Voor een van die opleidingen moest ik naar Duitsland waar je pas merkt hoe groot het bedrijf is.”