Spotlight

Je huis verduurzamen maakt tegenwoordig onderdeel uit van de realiteit. Dat kun je op verschillende manieren doen. Denk aan je zolder isoleren, zonnepanelen of duurzame energie afsluiten. Maar je kunt ook een hybride warmtepomp aanschaffen. Maar wat is het? En hoe zit het met subsidies?

 

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp plaats je in je woning om in combinatie met je cv-ketel je woning te verwarmen. Deels als vervanging van je gasverbruik. De pomp werkt op stroom en koppel je aan je cv-ketel zodat ze kunnen samenwerken. Met name in de winter moet de cv-ketel helpen omdat de hybride warmtepomp dan niet voldoende warmte levert om je hele woning op te warmen. Op het moment dat het buiten dus erg koud is, springt de cv-ketel aan voor bijvoorbeeld de verwarming. Daarnaast zorgt de cv-ketel nog steeds voor het warme water in de keuken en badkamer.

 

Locatie

De hybride warmtepomp staat voor een deel in je huis en een onderdeel staat buiten. Het binnengedeelte, ook wel de binnenunit genoemd, is wat kleiner en hangt naast je cv-ketel. De buitenunit, dus het deel dat buiten hangt, kun je vergelijken met het uiterlijk van een airco. De buitenunit zorgt ervoor dat de warmte uit de buitenlucht in huis komt en het op die manier kan verwarmen. En dat betekent niet dat het buiten warmer moet zijn dan binnen. De prijs van zo’n warmtepomp verschilt. De meest voordelige warmtepomp om aan te schaffen, is de hybridevariant en die begint bij 4000 euro.

 

Subsidie

Op het moment dat je je huis gaat verduurzamen, is de overheid hier blij mee. Zij streven ernaar om de woningen in Nederland vrij te maken van aardgas en daarmee dus ook de CO2-uitstoot te beperken tot bijna nul in 2050. Ze stimuleren het verduurzamen dus door middel van subsidies. Veel gemeenten bieden dit aan maar er bestaat ook een landelijke subsidie waarmee je voordelig een warmtepomp kunt aanschaffen.

 

Aanschafeisen

De warmtepomp die je aanschaft, moet wel aan bepaalde eisen voldoen. Deze eisen vind je op de website van Milieu Centraal. Lees dit voor aanschaf door. Dan kun je hier rekening meehouden in de aanschaf. Je kunt namelijk tussen de 1300 en 3400 euro terugkrijgen. Zeker de moeite waard dus.