Uit de praktijk

Pompenfabrikant Wilo trok recent aan het langste eind bij een aanbesteding voor een belangrijk drinkwaterproject. Het bedrijf mag er 34 Actun Zetos-pompen leveren. “Dit betekent voor ons een grote doorbraak, aangezien het gaat om de eerste (grote) order voor de drinkwaterindustrie in Nederland”, vertelt Martijn Bisschop.

Wilo

Wilo haalde het project binnen met een voorstel dat de klant op verschillende vlakken overtuigde. “De keuze viel op ons omdat we over een tijdbestek van vijftien jaar de hoogste efficiëntie koppelen aan de laagste energie- en investeringskosten”, verduidelijkt Bisschop, accountmanager voor watermanagement en de industrie. “De pompen zullen drinkwater oppompen uit de watervoerende laag.”

Hoogste rendement

Met deze universele oplossing kan ongezuiverd water of bronwater op een heel efficiënte manier worden onttrokken. Bisschop vervolgt: “Deze pompen worden ook gebruikt voor de offshore-industrie, warmte-koudeopslag, landbouwirrigatie of de mijnbouwsector. Ze leveren het hoogst mogelijke pomprendement in hun klasse (tot wel 85,5 procent). Dat garandeert een energiebesparende watervoorziening. We leveren ze met verschillende coatings. De Ceram-coating verhoogt het rendement met twee tot drie procent. Om slakaangroei op de pomp te vermijden, kunnen we een CP-coating aanbrengen.”

Grootschalig drinkwaterproject uitgerust met Wilo bronpompen 2
Een van de Wilo-Actun Zetos bronpompen op een aanhangwagen.

Hydraulisch systeem

Het corrosiebestendige, hydraulisch systeem bestaat uit integraal, fijngegoten roestvast staal. “Dat verhoogt de betrouwbaarheid. Het gaat om een meertraps hydraulisch systeem met halfaxiale waaiers. Door het verbeterde waaierdesign en het balansgewicht dat op de waaier is aangesloten, draait de pomp erg rustig. Indien gewenst kunnen we de persaansluiting nog uitrusten met een geïntegreerde terugslagklep. We kunnen bovendien een compleet, operationeel pakket leveren door de pomp te regelen via de frequentieregelaar Wilo-EFC”, aldus Bisschop.


Motoren

Ook onder moeilijke omstandigheden draaien deze onderhoudsarme pompen zoals gewenst dankzij hun hoge slijtvastheid, met een maximaal zandgehalte van 150 g/m³. Het ACS-certificaat maakt ze geschikt voor drinkwatergebruik.
Bij het Nederlandse project zijn de pompen uitgerust met kortsluitankermotoren. Maar voorzien van permanente magneetmotoren gaat de efficiëntie nog verder omhoog. Bisschop: “Op dit moment onderzoekt onze klant of ook die pompen voldoen aan hun erg strikte kwaliteitseisen (ISO 9906-1E). We vertrouwen daarop. Dus bij volgende aanbestedingen zullen we ook dit type motoren op onze pompen kunnen aanbieden.”

Van klein tot groot

Inmiddels leverde en installeerde de fabrikant al een deel van de pompen. Andere zijn nog in productie. “Van de Actun Zetos-pompen leveren we al een K8- en een K10-serie. Die laatste vervangt de verouderde bronpompen van 12 en 14 inch. Ons innovatieteam werkt volop aan een ontwerp voor een K6- en K12-pompversie. Die kunnen interessant zijn voor respectievelijk kleine en grootschalige projecten.”
            Klanten kunnen bij Wilo ook terecht voor reparaties en revisies van pompen. “We nodigen klanten normaliter graag in onze fabriek uit. Zo kunnen ze controleren of onze producten de FAT-test (Factory Acceptance Test) doorstaan. Daarin gaan we na of de pomp het gewenste volume over een bepaalde afstand kan verpompen. In coronatijden organiseren we die bezoeken virtueel”, sluit Martijn Bisschop af.

Grootschalig drinkwaterproject uitgerust met Wilo bronpompen 3
De Wilo-Actun Zetos heeft een permanente magneetmotor. De volledig uit precisiegegoten roestvast staal bestaande hydraulica maakt hem corrosiebestendig.

 

Het bedrijf

Wilo is één van ’s werelds meest vooraanstaande producenten van pompen en pompsystemen voor de gebouwentechniek, het totale watermanagement en de industrie. De onderneming uit Dortmund ontwikkelde zich steeds meer van componenten- tot systeemleverancier. Het wil daarbij als digitale pionier bepalend zijn voor de standaarden voor hightech in de internationale pompensector. Met wereldwijd meer dan 8000 medewerkers in meer dan zestig dochtermaatschappijen heeft Wilo dan ook alles in huis om een totaaloplossing te bieden die bestaat uit de juist geselecteerde producten, de service en (waar mogelijk) een digitale aanpak die een specifiek klantprobleem oplost.