Uit de praktijk

Computers en internet zijn niet meer weg te denken uit de wereld van vandaag. Zo verwerkt Google ongeveer 63.000 vraagverzoeken per seconde. Om dat te kunnen waarborgen, benut het bedrijf over de hele wereld datacenters met gigantische servers die de klok rond gekoeld moeten worden.

 

Eén van de grootste en meest geavanceerde datacenters in de vloot van Google bevindt zich in de Finse stad Hamina. Hier zorgen Wilo-pompen ervoor dat de servers ‘het hoofd koel houden’ en betrouwbaar, efficiënt en ecologisch werken. Doorslaggevende pijlers aangezien uit het rapport ‘Clicking Clean’ van Greenpeace (2014) al bleek dat Google actief werkt aan milieubewustheid en het verbeteren van energie-efficiëntie in alle datacenters. In het bijzonder bij de energie-intensieve koeling van de servers.

 

Zeewater

In het datacenter in Hamina doen Google en Wilo hun ‘groene’ naam eer aan. De ontelbare, onderling verbonden servers worden duurzaam gekoeld met het koude Finse zeewater en aangedreven door drie windmolenparken. Datacenters verbruiken wereldwijd jaarlijks meer energie dan heel Duitsland. Ongeveer een kwart van dit verbruik is toe te wijzen aan de noodzakelijke koeling. De juiste pompsystemen en waterkoeling uit natuurlijke bronnen dragen bij aan een belangrijke efficiëntieverbetering en milieuvriendelijke koeling. Niet gek dus dat het datacenter floreert en er al groen licht is voor de milieu- en exploitatievergunning van het zesde datacenter in het complex.

 

Krachtige inlinepompen

Een groot datacenter stelt hoge efficiëntie-eisen aan de pompen die het koelwater verpompen. Dat bewijzen de toegepaste Wilo-CronoLine-IL inlinepompen. Voor de vereiste hoeveelheden koelwater installeerde Wilo de drooglooppompen horizontaal in het leidingwerk. De leidingafmetingen van de koelcircuits lopen van DN 150 tot DN 200. De waaiers van de pompen zijn hierop ontworpen: de nominale diameter bedraagt 320 resp. 270 mm. De specifieke waaiergeometrie en toegepaste coating dragen bij aan een hoog totaalrendement. Met het optimale, hydraulisch rendement en de motorefficiëntie van de Wilo-Cronoline-IL volstaat een nominaal motorvermogen tussen 30 – 37 kW om het vereiste koelvolume te verpompen. Aanvullende energiebesparingen bereikt Wilo met frequentieomvormers die het toerental regelen op de actuele heersende koelvraag.

 

Bedrijfszekerheid fundamenteel

Internet is altijd online. Alleen de vele zoekvragen onderstrepen al het belang van de beschikbaarheid van datacenters. Tel daarbij de Cloud-diensten op waarmee klantdata 24 uur per dag beschikbaar moeten zijn. Naast de techniek speelt de koeling daarbij een beslissende factor. Moderne serversystemen lenen zich voor bedrijfstemperaturen rond de 35 °C. Zonder koeling wordt deze grens in de kortste tijd overschreden, met uitval als gevolg.

Voor een maximale bedrijfszekerheid, produceert Wilo de pomphuizen en afzonderlijke componenten van hoogwaardige materialen. Het lantaarnstuk van de pomp heeft een gepatenteerd ontwerp om de ‘total lifecycle costs’ verder te verlagen. Dit ontwerp garandeert een betrouwbare afvoer van de grote hoeveelheid condens die op het pomphuis neerslaat. De condens ontstaat omdat de koude media bij hoge omgevingstemperatuur wordt getransporteerd. Het voorkomen van corrosieschade is hierbij cruciaal. Met de toegepaste mechanical seals van siliciumcarbide, Epdm en rvs staat Wilo ook bij zeewater garant voor een lange levensduur.