Uit de praktijk

Grondstofschaarste, klimaatverandering en de toenemende verstedelijking vormen al enige tijd de randvoorwaarden voor het waterbeheer van de toekomst. Het vraagt om steeds complexere en technologisch geavanceerde oplossingen. De waterinfrastructuur moet betrouwbaar, effectief en duurzaam zijn. Een behoorlijke uitdaging op het Duitse eiland Usedom maar ook voor het droge Dubai.

 

Naast bovengenoemde eisen moet de infrastructuur zich flexibel aanpassen aan de fluctuerende vraag. Dat vraagt om maatoplossingen voor elk project door moderne pomptechnologieën te combineren met innovatieve toepassingen en een uitgebreide dienstverlening, van planning tot inbedrijfstelling en onderhoud.

 

Groeiend toerisme

Met 445 km² is ‘Usedom’ het op één na grootste eiland van Duitsland. Dankzij de gemiddeld meer dan 1900 zonuren per jaar is het vaak ook het meest zonnige gebied in Duitsland. Manfred Schultz, de beheerder voor watervoorziening en afvalwater op Usedom registreerde dat de bevolking in de zomer wel verdrievoudigde. En dat vraagt veel van het afvalwatersysteem. Ze gingen te raden bij de pompleverancier en die stelde een op de behoefte afgestemde, economische oplossing voor die gebruikmaakt van drukriolering.

 

Op basis van verzamelde gegevens

De beheerder verzamelde op verschillende plaatsen gegevens voor het berekenen van de vereiste installatiecapaciteit, de voorspelde toevoer en inlaatdiepte. Die gegevens resulteerden in een afvalwatersysteem met dertien pompstations aan de Duitse zijde. Er kwam ook een scheidingssysteem voor vaste stoffen. Bij elk pompstation keek men naar de specifieke afvalwaterstructuur van het eiland, de seizoensgebonden vereisten, de maximale hoeveelheid afvalwater en toenemende vaste-stof-gehalte.

“Wij vonden het ook belangrijk om te kiezen voor iemand met de nodige kennis op het gebied van het ontwerpen van afvalwaterinstallaties. Dat garandeerde dat de installatie helemaal kan worden afgestemd op de specifieke afvalwaterstructuur van ons eiland. In de praktijk pakt dit helemaal uit zoals wij ons hadden voorgesteld. Tegenwoordig kunnen we geruststellen dat de scheiding van vaste stoffen op Usedom al 18 jaar storingsvrij verloopt. Dit is voor ons economisch en maakt de planning zeer veilig en betrouwbaar”, aldus Manfred Schultz, beheerder van de watervoorziening en het afvalwater van het eiland Usedom.

 

In de stad

En van het eiland gaan we voor een ander voorbeeld naar een stad in de woestijn. Dat vraagt om weer een heel andere oplossing.

Ook in Dubai vormden de snelle bevolkingsgroei en een snelgroeiend aantal toeristen twee enorme uitdagingen. Het antwoord voor de vervoersinfrastructuur was Dubai Metro, een metronetwerk zonder bestuurder. Het volledig geautomatiseerde spoorwegnetwerk zonder bestuurder telt 75 kilometer spoor, 56 stations en 87 treinen. Het hoge aantal passagiers zorgde voor tweewekelijkse pompblokkades, overstromingen en jaarlijkse verwijder- en reinigingskosten van 90.000 USD.

De meer dan 1.000 geïntegreerde hoogrendementspompen garanderen de afvoer van afvalwater in elk van de 56 stations. De pompleverancier selecteerde en leverde de juiste producten voor verschillende toepassingen. Daarnaast verzorgt dat bedrijf ook het hele jaar de installatie en inbedrijfstelling.

Flexibele oplossingen voor een toekomstgericht waterbeheer

 

Uitbreiding

De pompen draaien langer door dan de vorige en het nieuwe systeem werkt betrouwbaar en verbruikt minder energie. Dus toonde de opdrachtgever zich tevreden en vroeg de pompleverancier ook voor de uitbreiding in 2020.

“De taak was niet alleen om de juiste producten voor de toepassingen te selecteren en te leveren, maar ook om te helpen bij de installaties en inbedrijfstelling”, zegt Yasser Nagi, Group Sales Director, MENA & Managing Director VAE en Egypte. “Verder moesten we de oude systemen vervangen zonder de dagelijkse werking van Metro Dubai te onderbreken. Dit geeft ons een rol als oplossingsleverancier. We kunnen zo het leven van onze klant een stuk makkelijker maken. Vanwege het hoge aantal passagiers per dag was bijvoorbeeld het voorkomen van blokkades in de afvalwateropvoersystemen een speciale uitdaging voor ons.”

Flexibele oplossingen voor een toekomstgericht waterbeheer
Man in Wilo-EMUport solids separation system, Usedom, Germany

 

150 jaar Wilo

Wilo kijkt dit jaar terug op 150 jaar bedrijfsgeschiedenis. Door de jaren heen combineerde het een innovatieve geest met innovatieve kracht. Van stoomverwarmers en warmwaterverwarmingssystemen tot slimme oplossingen, van de koper- en messingwarenfabriek Louis Opländer tot Wilo, de digitale pionier van de pompindustrie.

Dat resulteerde door de jaren heen in diverse rendementsstappen. Wereldwijd en op de campus in Dortmund werken mensen iedere dag nog aan allerlei energie-efficiënte oplossingen.

In 2022 organiseert het bedrijf diverse activiteiten rond het 1,5-eeuwbestaan.