Uit de praktijk

Als er ergens in Nederland een hoog gebouw wordt gerealiseerd, is de kans groot dat Van der Ende Groep verantwoordelijk is voor het watertransport omhoog. In korte tijd is de eigen hydrofoorinstallatie aan een indrukwekkende opmars in de bouwsector begonnen. Ook verhuurder van bouwplaatsmaterieel Reco levert uitsluitend nog installaties uit Maasdijk.

 

Tien jaar terug begon de successtory van de wateropvoerunit op een ongelukkig moment: de bouw viel in een diepe bouwput. De daaropvolgende, jarenlange crisis blijkt achteraf een geluk bij een ongeluk. Van der Ende Groep krijgt de kans om het definitieve product vergaand te perfectioneren en alle klantwensen te integreren.

Het is accountmanager Michel Koeleman die het idee aanzwengelt. “Ik werkte hiervoor bij een toeleverancier voor de bouwsector. Mijn oog viel toen al eens op de hydrofoorunit van een ander merk. Eenmaal in dienst bij Van der Ende Groep stelde ik voor of wij dat niet beter konden maken.”

Hydrofoorunit van der ende

 

Prototype ontwikkelen

En er viel veel aan te verbeteren, concludeerden Michel Koeleman en engineer André van den Berg na een inventarisatie bij de doelgroep. André: “De unit moest compact en energiezuinig zijn, stapelbaar en shovelproof. Er mochten niet te veel dingen uitsteken die eraf gereden konden worden.”

In samenwerking met de constructieafdeling ontstaat een prototype: een robuuste rvs-kast, formaat pallet met daarin een pompsysteem dat op drie niveaus uitgangen heeft. Alles wat aan de buitenkant moet worden opgeschroefd, is verzonken in de kast zodat er geen uitstekende delen zijn.

 

Unieke frequentieregelaar

Het water loopt na gebruik netjes weg zonder een waterballet achter te laten. Ingebouwde verlichting vereenvoudigt het inzetten van de unit in de wintermaanden. Hij kan zelfs worden verwarmd. De ribbenkachel houdt de unit tijdens vorstperiode ijsvrij en droog. Om bevriezen van de leidingen te voorkomen, is een aansluiting voor een warmtelint voorzien. Ook de ingebouwde frequentieregelaar valt op. Een noviteit die ‘nog zelden is toegepast’ weet André van den Berg. “De unit draait harder of zachter al naar gelang de watervraag. Dat bespaart ook nog eens energie.”

 

Beveiliging

Ook besteedde Van der Ende Groep aandacht aan de veiligheid en betrouwbaarheid. André: “We integreren een beveiliging in de unit die voorkomt dat er andere componenten stuk gaan als er iets misgaat. En de unit geeft zelf aan als er iets niet goed zit.”

De pomp kan water tot een hoogte van 110 meter brengen. Meer dan voldoende om bij het merendeel van de hoogbouw te kunnen functioneren. Om tegemoet te komen aan de wens voor een prijstechnisch interessant alternatief voor lagere gebouwen, ontwikkelde de fabrikant in samenwerking met RECO ook een versie met eenfase. Die reikt tot 60 meter.

 

Duurzaam

De slimmigheidjes die de wateropvoerunit van Van der Ende Groep bundelt, krijgen bij de doelgroep van aannemers de handen op elkaar. Michel Koeleman: “Bij de introductie toonden alle klanten zich positief. Maar niemand ging erin investeren. Er was in crisistijd geen geld. Tot een jaar of zes, zeven geleden. Toen ontstond ook de vraag bij de aannemers naar duurzame producten die langer meegaan dan rechttoe rechtaan.”

 

Betrouwbaarheid

Die vraag herkent ook Michael van Delft, logistiek manager bij RECO. Het bedrijf in Koudekerk aan den Rijn is verhuurder van bouwmaterieel en voorziet ruim 300 bouwplaatsen per jaar. “De betrouwbaarheid van die installaties was altijd wel een dingetje. Voor elk project waren we een unit aan het afstellen en aanpassen. Daar ging heel veel tijd in zitten. We zijn toen op zoek gegaan naar een compactere oplossing waarbij we bovendien kunnen terugvallen op service en garantie op het moment dat wij er zelf niet uitkomen.”

Hydrofoorunit van der ende

 

24/7-storingsdienst

De oplossing heette dus Van der Ende Groep. Inmiddels is RECO een prominente verhuurder van de hydrofoorunits aan bouwbedrijven die niet zelf een of meer units in de materieeldienst hebben staan. Er staan zowel 110-meter- als 60-meterunits op de verhuurlijst. Daarvan is op het moment van schrijven ruim 95 procent verhuurd.

Door de shovelproof-constructie komen de installaties onbeschadigd retour. “Wel vaak smerig maar we kunnen de behuizing goed afsluiten waardoor er binnenin weinig tot geen schade ontstaat”, zegt Michael van Delft. “En is er toch een storing op locatie waar wij niet uitkomen, dan schakelen we Van der Ende Groep in. Zij hebben een 24/7-regeling. Dat gaat hartstikke goed.”

 

Gebruikerstraining

Ook de training die Van der Ende Groep aanbiedt aan gebruikers van de wateropvoerunits draagt bij aan een deskundig gebruik. Dat gebeurt op locatie in Maasdijk. André van den Berg: “We laten zien wat voor storingen ze in het gebruik kunnen tegenkomen en wat je daarmee moet doen. Ik boots die storingen hier na en geef de juiste instructies. Bij een aantal klanten kan ik ook op afstand meekijken. Dan hoeven ze alleen maar hun laptop in te pluggen in het apparaat en die te verbinden met onze portal. En ik kan niet alleen meekijken maar op afstand de unit ook inregelen. Binnen vijf minuten is de hydrofoorunit (weer) klaar voor gebruik.”

 

Gebouwen hoger dan 110 meter

De ingezette trend naar steeds hogere gebouwen is ook accountmanager Michel Koeleman niet ontgaan. Met de bouw van de Zalmhaventoren (58 verdiepingen) vestigde Rotterdam in oktober een nieuw Nederlands hoogbouwrecord: 215 meter. Als een opdrachtgever toch verder wil gaan dan 110 meter, dan bestaat ook daarvoor een oplossing. “De standaarduitvoering is op 110 meter begrensd. Daarmee kunnen we 90 procent van de hoogbouw in Nederland aan. Maar we kunnen de units in principe oneindig aan elkaar schakelen.”