Uit de praktijk

“Echt nieuw is de flowmeter niet maar klanten ontdekken nu welke toepassingen er nog meer mogelijk zijn”, erkent technisch adviseur bij KROHNE, Ruben Romijn. Want de elektromagnetische flowmeter AF-E 400 levert vooral bij debietmeting van geleidende vloeistoffen voordelen op. “Daarmee kunnen bedrijven bijvoorbeeld water besparen.”

 

Digitalisering

Dankzij de digitalisering kan een gebruiker van de AF-E 400 waterverkwisting tegengaan. “Vooral in situaties met een dubbel seal leent hij zich voor bewaking van de tussenkamer.”

Het zit zo. Om drooglopen bij ringvacuümpompen en pompen met een dubbel seal te voorkomen, laten gebruikers onnodig veel water door het systeem lopen. Bij een dubbelseal garandeert dat een ‘schone’ sealkamer/sealvlakken maar bij een ringvacuümpomp kan dat schade opleveren. Bovendien klinkt ‘onnodig’ in deze tijd van waterschaarste als een grote verspilling.

 

Spoelen

Romijn: “In de food, met name de zuivelindustrie is het gebruikelijk dat het product over de seals naar buitenstroomt. Je krijgt dan geen ‘vervuiling’ van buiten dat het proces in kan. Met water spoelt het product weg dat langs de seals naar ‘buiten’komt en is de sealkamer weer schoon en hygiënisch. Bij abrasief product, de meeste zuivel niet maar bijvoorbeeld suiker wel, gaat dit niet op. Dan wil je het product niet langs de seals leiden om slijtage te voorkomen. Met overdruk op het systeem houdt het spoelmedium de sealvlakken vrij van product, blijven de sealvlakken schoon/hygiënisch en gaan de seals langer mee. Dit geldt ook voor abrasieve non-food vloeistoffen als chemie of die aan de lucht mogen worden blootgesteld. Maar altijd geldt nog: meten = weten en dan brengt de flowmeter uitkomst.

 

Dubbel seal

Bij een tussenkamer van een dubbel seal stroomt het water met een bepaalde snelheid (stel ondergrens een liter/min.) naar de uitgang. Dat luistert voor de levensduur van het seal heel nauw maar gebeurt eigenlijk altijd op fingerspitzengefuhl. Waar ze voorheen daar een mechanische Rotameter of VA Variable Area flowmeter voor gebruikten, kan nu de AF-E 400 worden ingezet. Dat werkt veel nauwkeuriger. Bovendien kan hij tegelijkertijd allerlei extra’s, zoals temperatuur meten en twee verschillende alarmen bedienen (lage en of hoge flowbewaking schakelen).”

En ook bij de ringvacuümpomp valt met de flowmeter de ondergrens van de waterring beter te regelen en waterverbruik tot een minimum te beperken. De gegevens gaan zo het DCS is en spoelen en flushen verloopt moeiteloos.

 

Simpele oplossing

De Peek meetbuis van de flowmeter is chemisch resistent. De meetbuis heeft een vloeiende venturi-boring waardoor zijn drukval gunstigs is en weinig turbulentie geeft. Dat genereert een groot meetbereik met een lage drukval. Romijn noemt verder zijn korte inbouwvoorschriften, geen rechte lengte voor en na de meetbuis.

De afmeting 73 x 48 x 110 mm en het geringe gewicht van 500 gram maken de flowmeter tot een compacte oplossing. Romijn: “Hij kan hetzelfde als een flowmeter die drie keer zo groot is alleen zonder schakelfrequentie. Dat maakt hem tot een simpele oplossing voor bijvoorbeeld de koelwatersystemen bij robots, watersuppletiesystemen in de tuinbouw of gewoon als vervanging van mechanische flowswitchen.