Als een pionier in de pomptechnologie integreerde Gorman-Rupp duurzaamheid in de kern van zijn bedrijfsstrategie. Sinds 2017 legt het bedrijf een significante nadruk op het ontwikkelen van producten en diensten die bijdragen aan het minimaliseren van de milieu-impact met als motto ‘De groene revolutie in pomptechnologie’. Daarnaast ondersteunt het bedrijf de klanten bij het versnellen van hun duurzaamheidsdoelstellingen.
Groene revolutie
Het motto van Gorman-Rupp luidt ‘where blue meets green’. Een knipoog naar duurzame ambities en erfenis. Blauw, de kleur van het bedrijf sinds 1933 symboliseert de geschiedenis en expertise. Dat terwijl groen het bedrijfsstreven naar duurzaamheid belichaamt. Deze filosofie markeert het begin van een beloftevolle reis naar duurzaamheid. Hoewel, erkent het bedrijf er nog veel werk te verzetten is.
Innovaties
Als voorbeeld van een groene innovatie noemt het de C-Line, een reeks elektrisch aangedreven, mobiele pompsets. Deze kunnen worden aangesloten op een standaard bouwstroompunt, een mobiel accupakket of een bestaande laadpaal voor elektrische auto’s.
Naast elektrische oplossingen schenkt het bedrijf aandacht aan schonere brandstofalternatieven. Zo maken de dieselaangedreven S-Line pompsets gebruik van de nieuwste stageV-motoren en zijn ze aangepast voor HVO diesel. Deze niet-fossiele brandstof kan tot 89 procent CO2-uitstoot verminderen.
Een lange levensduur vormt een essentiële factor in duurzaamheid. Een pomp die decennialang meegaat en waarvan nog steeds alle onderdelen beschikbaar zijn, vormt de beste garantie voor duurzaamheid. En daar wil de pompfabrikant in uitblinken.
Pompverhuur
Begin dit jaar lanceerde het bedrijf Archy, het platform om snel en eenvoudig pompen te huren voor tijdelijke projecten. Een duurzaam alternatief voor kopen.
Daarnaast ontwikkelde het bedrijf een CO2-compensatieprogramma voor de verhuurde pompen. De hoeveelheid CO2 die tijdens de huurperiode geproduceerd wordt, compenseert het door te investeren in geselecteerde projecten. Dit programma leidt niet tot hogere huurprijzen maar past in de maatschappelijke verantwoordelijkheid, aldus het bedrijf.
De CO2 prestatieladder
Voor het CO2-prestatieladder-beleid richt de pompenfabrikant zich op milieuvriendelijke, effectieve en efficiënte bedrijfsvoering. Het streeft naar minimaliseren van de energieverspilling en om de CO2-uitstoot zoveel mogelijk te reduceren zonder voor de klant in te boeten aan eisen en verwachtingen. De TüV-certificering volgens trede 3 van de CO2-prestatieladder en het streven naar trede 5 in 2024 ondersteunen dat.
Duurzaamheidsdoelen
Gorman-Rupp neemt ook deel aan diverse keteninitiatieven om zijn duurzaamheidsdoelen te realiseren en te versnellen. Daarbij horen een vertegenwoordiging in de werkgroep duurzaamheid van de Europese Verhuur Vereniging (European Rental Association – ERA), een lidmaatschap van De Groene Koers en de Internationale Duurzaamheid en Koolstof Certificatie (International Sustainability and Carbon Certification – ISCC).
Maar het bedrijf richt zich ook op het verminderen van transport, met name internationaal transport. Het kiest steeds vaker voor het uitbesteden van taken binnen Nederland.
Maar het bedrijf zet zich vooral in voor het vooropstellen van duurzaamheid in de wereld van pomptechnologie. Met elke innovatieve oplossing en strategisch initiatief, bouwt het aan een groenere toekomst en een duurzamere wereld.