Uit de praktijk

Zuivelproducent Danone bouwde een nieuwe waterzuiveringsinstallatie op haar productiesite in Rotselaar, vlakbij Leuven (Vlaams-Brabant). Een combinatie van ultrafiltratie en omgekeerde osmose resulteert in filtering van afvalwater tot water van drinkbare kwaliteit. Danone kan door de nieuwe installatie tot 75 procent van het gezuiverd afvalwater hergebruiken. Dat scheelt 500 miljoen liter water per jaar.

Danone

De productiesite in Rotselaar, bij Leuven, is een van Danone’s vlaggenschepen. Op deze grootste yoghurtproductiesite in Europa rollen elke week meer dan 30 miljoen flesjes en vier miljoen potjes yoghurt van de band. De producten vinden aftrek in meer dan 20 landen binnen en buiten Europa. Meer dan 30 jaar geleden bouwde Danone al een waterzuiveringsstation, voorzien van een anaerobe waterzuiveringstechnologie. Maar tot voor kort loosde het bedrijf het gezuiverd afvalwater van het productieproces in de Leibeek. Die mondt uit in het kanaal Dijle.

Het proces

De zuivelproducent voegt nu een stap toe aan het zuiveringsproces. Hiermee kan het water recyclet. “De zuivering van het water gebeurt in twee stappen. Dat geeft een hoger rendement”, vertelt Stijn Van Cuyck, Technical Manager bij Danone. “Eerst verwijderen we alle mogelijke vaste deeltjes door middel van ultrafiltratie. Als die stoffen zich op de membranen van de omgekeerde osmose vasthechten, dan gaat de werking achteruit.

Het hele verhaal leest u in PompNL nr. 4.

 

Danone bespaart 500 miljoen liter water per jaar