Uit de praktijk

De pompen van Gorman-Rupp worden in tal van industrieën ingezet, waaronder de voedings- en drankenindustrie. Voor deze sector produceert Gorman-Rupp een complete reeks zelfaanzuigende, standaardcentrifugaal- en verdringerpompen.

Betrouwbare pompen

Of u nu vloeistoffen wilt verpompen die abrasief zijn, bijtende chemicaliën bevatten, een hoge temperatuur, viscositeit of druk hebben, of sterk vervuild zijn. Gorman-Rupp heeft voor elke klus de juiste pomp. De pompen presteren jaar na jaar betrouwbaar in de meest veeleisende omgevingen, zoals brouwerijen, slachterijen, groente- fruit- en zuivelbedrijven, conservenfabrieken en in de aardappelverwerkende industrie.

Hieronder enkele voorbeeldprojecten waarin de pompen van Gorman-Rupp de oplossing boden bij veelvoorkomende problemen in de Food- en Beverage-industrie:

 

Snackproductie

Een producent van snacks had een afvalwaterzuiveringsinstallatie met oorspronkelijk vijf stuks 37kW dompelpompen in een put. Die verpompten afvalwater naar een screen. In de zuiveringsinstallatie moest de producent de dompelpompen gemiddeld elke zes maanden uitnemen voor reparatie/onderhoud. Dit vereiste bovenliggende hijsapparatuur en de huur van een tijdelijke dieselpomp bij elke reparatie.

Gorman-Rupp stelde voor om Super-T series bovengronds opgestelde pompen te installeren ter vervanging van de dompelpompen. Hierdoor kon het onderhoud aan de pompen eenvoudiger worden uitgevoerd. Bovendien hoefden ze niet ondergronds geïnstalleerd en dat voorkwam hijs- en betredingswerkzaamheden in besloten ruimtes.

De snackproducent investeerde in twee nieuwe 10” Super-T 37kW pompen met een grotere doorstroomcapaciteit. Naast onderhoudskosten bespaarde het bedrijf daarmee ook op energiekosten. Beide pompen functioneren nog steeds naar volle tevredenheid.

Betrouwbare pompen in de meest veeleisende omgevingen

 

Brouwerij

Behandelen van afvalwater vormt voor brouwerijen een grote uitdaging. Zo ook bij een brouwerij in België. Daar werd het afvalwater vanuit een put met dompelpompen naar een buffertank verpompt. Dit afvalwater bevatte glasdeeltjes, bierdopjes, etiketten, papier en andere vaste bestanddelen. Door de aanwezigheid van deze deeltjes en decantatie raakten de pompen regelmatig verstopt en werden ze aangetast door corrosie.

Enkele jaren geleden koos het bedrijf voor een nieuwe, zelfreinigende pompinstallatie van Gorman-Rupp. En met veel succes. “Het is een investering die zich snel terugbetaalt”, aldus de technisch directeur van de brouwerij.

 

Drankenproducent

Een drankenproducent in België verzamelde het afvalwater in een centrale tank van waaruit het vervolgens met dompelpompen naar een zuiveringsinstallatie werd gepompt. Door de aanzienlijke vervuiling en de relatief hoge watertemperatuur traden er frequent storingen en slijtage op aan de dompelpompen. In sommige maanden moesten meer dan tien pompen worden gerepareerd of vervangen. Deze uitvalfrequente zorgde tevens voor stankoverlast in de nabije omgeving.

 

Als oplossing leverde Gorman-Rupp een systeem uit de PMB-serie: een bovengronds opgestelde, zelfaanzuigende centrifugaalpomp, uitgerust met een contactloze niveauregeling en een complete besturingseenheid.

Sinds de installatie van dit systeem functioneert het proces storingsvrij waarbij de producent met regulier onderhoud en inspectie kan volstaan.

Betrouwbare pompen in de meest veeleisende omgevingen

 

Snel leverbaar, ook verhuur

Als u een pomp slechts tijdelijk nodig heeft, kunt u ook bij Gorman-Rupp terecht. Al onze pompen zijn namelijk te huur. En om het nog eenvoudiger te maken, kunt u uw pomp nu online reserveren via ons speciale verhuur platform ARCHY Rental. Online selecteren en reserveren, of kies voor de hulp door één van onze specialisten. ARCHY is uw beste vriend in pompverhuur.