De steeds warmere en minder natte, Nederlandse zomers beïnvloeden mens en natuur. Daarnaast dragen stijgende energiekosten bij aan stijgende kosten voor water uit de kraan. Denk maar eens aan alle pompen die 24/7 de zuiveringsinstallaties moeten laten draaien. In Nederland zette Wilo zich met een groot regionaal drinkwaterbedrijf proactief in om drinkwater betaalbaar en beschikbaar te houden voor iedereen. Dit bovendien zonder het milieu tekort te doen.
Beschikbaarheid
Tot voor kort konden wij ons in de Benelux niets voorstellen van de huidige wateruitdagingen. Dat speelde toch alleen in Afrika? Maar inmiddels krijgen ook wij te maken met langere periodes van droogte en een waterprijs die stijgt. Dat maakt dat water uit de kraan bij ieder huishouden minder vanzelfsprekend wordt.
Minderen van drinkwater
Afgelopen jaren gebeurde het steeds vaker dat waterbedrijven en de overheid oproepen tot het verminderen van het watergebruik tijdens droge periodes. En waterverspilling is al helemaal uit den boze. Klimaatverandering heeft niet alleen grote gevolgen voor ons eigen comfort maar ook voor de natuur. Van het overslaan van een douchebeurt tot aan natuurbranden. Daarnaast geeft de verandering van het klimaat niet-inheemse flora en fauna de kans om inheemse soorten te overwoekeren. Er blijft steeds minder over voor de oorspronkelijke natuur.
Klimaatverandering
CO2 geldt als een van de grootste veroorzakers van klimaatverandering. Die emissies ontstaan voornamelijk door het gebruik van energie. Maar ook de broodnodige vervanging van bestaande leidingstelsels en het aanleggen van nieuwe leidingnetwerken brengen kosten met zich mee.
De gestegen energieprijzen vormen een substantieel deel van de werking van pompen en zuiveringsinstallaties voor de beschikbaarheid van drinkwater. In één grote provincie in Nederland alleen al pompen ze water door meer dan 18.000 kilometer waterleiding.
Waterbedrijven moeten investeren
Door het ontbreken van concurrentie hebben waterbedrijven geen belang bij het hanteren van zo laag mogelijke prijzen. Een drinkwaterbedrijf bedient een bepaalde regio en als bedrijf of ingezetenen van die regio hebt u weinig alternatieven. Kortom, de gebruiker betaalt de rekening van het waterbedrijf.
Betaalbaarheid
Maar door tijdig te investeren in efficiëntere systemen kan iedereen flink besparen op toekomstige kosten. Zo zorgen efficiëntere pompen voor een betrouwbare watervoorziening zonder dat de kosten hoeven te stijgen. Dit is als drinkwaterbedrijf dus een effectieve en duurzame investering van de van burger en bedrijven ontvangen gelden. Zo kan drinkwater ook voor iedereen betaalbaar blijven.
Het duurzame drinkwaterbedrijf in dit artikel levert dag en nacht drink- en industriewater aan ongeveer een kwart miljoen inwoners en bedrijven. Water uit de beste bronnen, gelegen in prachtige natuurgebieden. Het drinkwaterbedrijf investeerde de afgelopen jaren flink omdat ze vindt dat drinkwater voor iedereen betaalbaar moet blijven. Het zet in op het actief vervangen van nog werkende bronpompen voor optimale efficiëntie en vermindering van de CO2-uitstoot.
Al 34 bronpompen vergroend
Onlangs liet het drinkwaterbedrijf 34 bronpompen vervangen door nieuwe, groene bronpompen van het type Wilo-Actun ZETOS. Deze universele oplossing onttrekt bronwater maar ook ander ongezuiverd water op een heel efficiënte manier. De pomp geniet populariteit in sectoren als offshore, warmte-koudeopslag, landbouwirrigatie, mijnbouw en binnen de drinkwaterindustrie vanwege de efficiëntie en betrouwbaarheid. Ze leveren het hoogst mogelijke pomprendement in hun klasse, volgens de fabrikant. Dat kan oplopen tot 85,5 procent. Het pompresultaat verbetert nog meer bij de keuze voor een Ceram-coating.
De pomp is slijtvast en kan een zandgehalte tot 150 g/m3 aan. De ACS-certificering maakt de pomp geschikt voor drinkwatertoepassingen. Standaard zijn de pompen uitgerust met kortsluitankermotoren van hoge kwaliteit. Daarnaast kunnen ze ook uitgerust worden met permanente magneetmotoren voor nog meer efficiëntieverhoging.
Wilo breidde zijn range bronpompen onlangs verder uit met de K12 (12”). Het bedrijf levert nu 8”, 10” en 12”.