Uit de praktijk

Inventflow werkt al tien jaar samen met Vrumona. Hoogste tijd dus om een bezoek te brengen aan het bedrijf en te vragen naar de succesfactor van die samenwerking.

Vrumona

Vrumona produceert frisdranken en sappen. De naam Vrumona ontstond in 1953 uit het woord (Vru)chtenli(mona)de. Het beschikt over een breed portfolio van A-merken. Zoals Sourcy, Sisi, Cristal Clear, Royal Club en Climax als eigen merken en Pepsi, 7-Up en Lipton Ice op licentie. Vrumona bracht in Nederland als eerste frisdrankproducent laagcalorische frisdranken op de markt. Met het streven naar ‘goed en gezond drinken voor iedereen’ wilde het bedrijf laagcalorische frisdranken in 2030 tot standaard maken.

samenwerking tussen Vrumona & Inventflow

Frisdrankenbottelarij

Ruud van der Burg, Maintenance Engineer bij Vrumona neemt ons mee in het verhaal achter de frisdrankenbottelarij en de samenwerking met Inventflow. Met zijn eerste werkdag op 1 januari 1989 kent Ruud de fabriek als geen ander. “Toen ik hier kwam, produceerden we 1,9 miljoen hectoliter op jaarbasis. Dit groeide inmiddels uit tot de huidige 3,5 miljoen hectoliter.”

Ruud legt uit hoe de onderhoudswerkzaamheden eruitzien die de unieke processen met zich meebrengen. Met een aantal grondstoffen maken ze de heerlijke drankjes. “Als maintenance engineer focus je je op onderhoudsplannen en verbetervoorstellen. Bij Vrumona komt daar ook een stukje spare-part-beheer, beheer van masterdata, beheer van onderhoudssystemen en management bij kijken. Zo sta je eigenlijk als praatpaal tussen de man op de vloer en de IT.”

Constante optimalisatie

Het opstellen van onderhoudsplannen en het uitvoeren van preventief onderhoud gebeurt al langer bij Vrumona. Zo worden dergelijke plannen al sinds 1995 uitgewerkt in een onderhoudsinformatiesysteem. Door een goede verhouding tussen correctief en preventief onderhoud te hanteren, minimaliseren ze de ‘spoedjes’ en garanderen ze een continuproces.

“Als verantwoordelijke voor het onderhoudssysteem (SAP) houd ik me constant bezig om het zo makkelijk mogelijk te maken voor de eindgebruiker. Daarvoor gebruiken we het Inventflow Service Center. Dat is gekoppeld aan ons SAP-systeem”, vertelt Ruud.

samenwerking tussen Vrumona & Inventflow

Inventflow Service Center

Het Service Center dient als aanvulling op bestaande onderhoudssystemen zoals SAP. Service Engineers van de servicepartner inventariseren alle pompen van de klant. Vanuit het eigen systeem krijgt de klant toegang tot gedetailleerde pompgegevens, waaronder technische data, documentatie, foto’s, servicelevels en onderhoudshistorie.

Ruud: “Tot op heden zijn wij en de man op vloer blij met de aanvulling. We vinden het een voordeel dat we het platform ook via een app kunnen bereiken. Met een telefoon of tablet scannen we de QR-code op de pomp en hebben we direct toegang tot alle data. Zo zien we welke pompen waar in de fabriek staan en we zien de bijbehorende documentatie zoals databladen. Daarnaast zijn de spare parts van iedere pomp toegevoegd in het systeem. En dat bevalt ons ook heel goed. Een ander belangrijk voordeel vinden we dat ze bij Inventflow open staan voor veranderingen. Als we feedback geven met betrekking tot het platform, dan doen ze daar ook echt iets mee.”

 

Standaardisatie en spare part beheer

Zoals veel productiebedrijven streeft Vrumona naar standaardisatie van pompfabricaten waar mogelijk. Bij projecten of modificaties wordt een lijst van gestandaardiseerde merken aangehouden waarin Grundfos een belangrijke rol speelt. Als Grundfos A-partner voorziet Inventflow haar klanten van optimale pompselecties, Grundfos-trainingen voor engineers, een uitgebreide voorraad van pompen en spare parts, snelle levertijden en korte responstijden.

Ruud vult aan: “We richten ons nu op het volledig in kaart brengen van het spare-part-beheer. Welke spare parts moeten wij op voorraad hebben? Wat heeft Inventflow klaarliggen? Zo kunnen we onze voorraad beperken en bijkomende kosten verlagen.”

samenwerking tussen Vrumona & Inventflow

Het belang van goede partners

Vrumona werkt al ruim tien jaar nauw samen met Inventflow. Ruud benadrukt het belang van een sterk partnerschap met een pompspecialist: “Pompen hebben toch vaak een andere behandeling nodig dan andere procescomponenten. We zochten daarom naar een partner met de juiste expertise die ook zo flexibel is om snel te schakelen als het moet. Daarbij is het belangrijk dat je direct samen met een specialist kunt kijken naar problemen en uitdagingen. Met Inventflow als partner zijn we dan ook zeer tevreden!”