Uit de praktijk

Als installateur van modulaire prefab units zorgt Iso-Bella voor een buitenverblijf op maat in de achtertuin. Van een poolhouse, gastenverblijf, thuisgym tot aan multifunctionele ruimte. Het Nederlandse bedrijf met showroom in Almere heeft in heel Nederland al een aantal jaren ervaring op de teller.

 

Bij een project in Drempt liep de uitvoerder tegen een afvoerprobleem aan. Een particulier wenste omwille van het vele thuiswerk een aparte kantoorruimte. Dit tuinkantoor zal in een latere fase ook dienst moeten doen als zorgunit. Vandaar dat de unit dient te beschikken over alle nodige, sanitaire voorzieningen. Door het niveauverschil in de tuin ligt de unit lager dan het hoofdriool en moet het afvalwater over een lengte van 30 meter omhoog gepompt worden. En die 30 meter vormde een uitdaging.

 

Uitdaging

“We werken regelmatig met SFA-producten in onze units, zowel Kinedo als Sanibroyeur”, vertelt Joseph Rios Monzon zaakvoerder van Iso-Bella. Maar voor deze case hadden we hun expertise helemaal nodig.

“Sinds een paar jaar zijn we actiever op de markt van pompen en opvoerinstallaties” getuigt Bert-Jan Hintzbergen, Business Development Manager bij SFA Benelux.  “En, zo mag ik wel zeggen, met behoorlijk succes. Dat heeft er ook mee te maken dat wij niet alleen kwalitatief hoogstaande producten voeren maar tevens werken met goede partners als het gaat om onderhoud en service.”

 

Europees fabricaat

Verder speelt mee dat alle producten volledig Europees zijn. “We maken alles zelf, onder meer in fabrieken in Frankrijk en Duitsland. Een waarborg voor kwaliteit. Spuitgieten van de tanks, het maken van printplaten, het omwikkelen van motoren … we doen alles in eigen beheer.”

Voor het project in Drempt trokken uitvoerder en fabrikant dus samen op. “Het adviseren van de juiste pomp vereiste toch wel wat rekenwerk”, vult Bert-Jan aan. De stroomsnelheid, de diameter van de drukleidingen, hoeveel water moet het systeem kunnen verwerken, komt het pompstation in een technische ruimte of ondergronds … Het zijn slechts een paar vragen die beantwoord moeten worden voordat je leidingen aanbrengt en een pomp installeert.

 

Volledige afvoer

In dit project moest de volledige afvoer van de unit aangesloten worden: een keuken, een toilet, een dubbele wastafel en een douche. Om ruimte in de unit te besparen, viel de keuze op een ondergrondse Sanifos 280 VX opvoerinstallatie. Bert-Jan: “Deze is goed in staat om al het water probleemloos af te voeren. Gezien de relatief korte afvoerleiding koos het team voor de VX-versie met vortexwaaier om de kans op verstoppingen te verkleinen. Bovendien werd de installatie uitgerust met een verhogingsring. Deze ring zorgt ervoor dat men extra diepte krijgt. Hierdoor kan de drukleiding vorstvrij gelegd worden. Zo gaat men bevriezing van de afvoerleiding tijdens de wintermaanden tegen en kan de unit het hele jaar rond gebruikt worden.”

Afvoervraagstuk voor woonunit

Standaard pompstation

Doordat het pompstation standaard geleverd wordt met voorgemonteerde leidingen, maakt dat installatie net wat eenvoudiger gaat. Joseph: “Dat leverde ons ook een aanzienlijke tijdswinst op. Tijdens de installatie zelf konden we ook een beroep doen op de pompfabrikant. Door omstandigheden waren enkele extra bochten in de drukleiding noodzakelijk. En hoewel iedere extra bocht voor hoogteverlies zorgt, had de pomp nog wel wat extra capaciteit over, stelde Bert-Jan ons gerust. Het is dan heel fijn als je kunt vertrouwen en samenwerken met een partij die verstand van zaken heeft. De ene pomp is de andere niet. Prettige bijkomstigheid is dat je iedere dag weer bijleert.”

 

Afvoervraagstuk voor woonunit

Individuele opvoerinstallatie

Sanifos 280 is een opvoerinstallatie voor individueel gebruik, bijgebouwen of kleine commerciële ruimtes en wordt ondergronds geplaatst. Het voert al het afvalwater van toiletten, badkamers, keukens of wasruimtes af. Het pompstation is beschikbaar in twee versies. Uitgerust met een pomp voorzien van het Pro X K2 vermaalsysteem of met een KX V6 vortex waaier. De Sanifos 280 heeft drie boorzones voor aanvoerleidingen op maat. Afvoer gaat via een dunne drukleiding van 40 of 50mm. Het station wordt standaard geleverd met voorgemonteerd leidingwerk, afsluiters en terugslagklep. De reeks is verkrijgbaar in zeven tankgroottes met talloze pompconfiguraties. Afhankelijk van het project kan er gekozen worden voor een vermaler, vortex- of tweekanaalswaaier, met een of twee pompen, voor mono- of driefase motoren.

Heeft u een project voor de installatie van een opvoerinstallatie? SFA begeleidt u van dimensionering, inbedrijfsstelling tot onderhoud.