Uit de praktijk

In 1871 startte technisch ingenieur Johannes Klein samen met Friedrich Schanzlin en Jakob Becker de firma Klein, Schanzlin & Becker. Kleins streven naar meer efficiëntie, innovatie en passie vindt de klant 150 jaar later nog steeds terug in de producten en werkwijze van KSB.

 

Klein ontwierp in 1871 een ketelvoedingsapparaat dat de door de stoommachines opgewekte stoom vasthield en die terugvoerde als water in de ketel. Na de start in 1871 leidde Klein van 20 december 1887 tot 5 november 1905 het managementteam van de inmiddels BV. Nadien nam hij plaats in de Raad van Commissarissen tot aan zijn dood in 1917. Zijn 24 jaar jongere broer Jacob Klein trad na zijn studie tot technisch ingenieur in Karlsruhe en Berlin in 1894 toe tot het bedrijf in Frankenthal. Al snel bleek hij de gedoodverfde opvolger van Johannes maar daarvoor ging hij nog van 1896-1901 bij Engelsen in de leer. Hij verkocht daar Frankenthal-machines en stichtte Klein Engineering Company Limited. In 1901 keerde hij terug in Frankenthal waar hij op 1 mei toetrad tot het managementteam. Hij trok zich daar op 2 oktober 1931 uit terug en bekleedde daarna tot zijn dood in 1945 een functie in de Raad van Commissarissen.

150 jaar KSB: People Passion Performance

 

Groei

Tegenwoordig zetten meer dan 15.000 werknemers over de hele wereld het werk van het bedrijf voort volgens de principes van de oprichters. Met 39 productielocaties in 17 landen, vijf centrale voorraadlocaties, een additief- manufacturingcentrum en acht gieterijen op drie continenten is KSB nog steeds een familiebedrijf.

De oprichters brachten een mix van pompkennis, grond en geld in. Pompkennis vooral in het bier want Frankenthal ligt dicht bij het Duitse Mannheim en bevindt zich in de onderste helft van het land waar het bier altijd rijkelijk vloeit.

Door de jaren heen bracht het bedrijf menige innovatie op de markt. Maar ook door het belang dat Jacob Klein in 1920 samen met Otto Kühborth nam in de door Johann Hilpert in 1854 gestarte kleppenfabrikant Amag (Armaturen- und Maschinenfabrik AG) breidde het assortiment uit. Na een steeds intensievere samenwerking, smolten beide bedrijven in 1959 volledig samen.

 

Wereldwijd

De oorspronkelijk site van Amag in het eveneens Duitse Pegnitz behoort tot de grootste en meest moderne van het huidige KSB-concern.

Hier werken 1600 mensen onder andere aan alle nieuwe ontwikkelingen voor digitale transformatie en 3D-metaalprinten. Maar hier zit ook het kenniscentrum voor materiaaltechnologie en een mechanical-seal-productielijn van de pompen en de kleppen voor energiecentrales.

Na de eerste ‘buitenlandse stap in Italië in 1925 volgde in 1941 de eerste stap buiten Europa met een vestiging in Argentinië. Vanaf 1950 volgden alle continenten met in 1994 zelfs een vestiging in het Chinese Shanghai. Overigens zette het bedrijf met de opening van een Pakistaanse vestiging al in 1959 voet op Aziatische bodem.

 

Pompen en kleppen

KSB kocht in 1986 het dan grootste Franse pompenbedrijf Pompes Guinard. In 1989 voegde zich het eveneens Franse Amri S.A., ’s werelds eennagrootste vlinderkleppenfabrikant bij het concern. Inmiddels was in 1958 de Nederlandse agent Technisch handelsbureau omgesmeed tot KSB NL en verhuisde het bedrijf van de Amsterdamse Singel naar de huidige locatie aan de Wilgenlaan in Zwanenburg.

 

Klantspecifiek

In Nederland zit alleen een verkoopkantoor. Jan Kamps, hoofd verkoop: “We bepalen hier de selectie en configuratie waarna we met een druk op de knop de opdracht naar de betreffende productielocatie versturen. En zo gebeurt dat vanuit alle verkooplocaties. Alleen al vanuit Frankenthal gaan er 80.000 pompen per jaar op transport. Elke klant krijgt een unieke combinatie van componenten. Want het maakt natuurlijk wel wat uit of je water met 10.000 m3/uur transporteert of een medium op 10 bar of misschien zelfs met 600 bar, ons maximale.”

In verband met transportkosten produceert het bedrijf zoveel mogelijk lokaal. Maar daarnaast kent elke productielocatie natuurlijk zijn eigen sterkte. Waar de Amri-vestiging de vlinderkleppen levert, komen de membraanafsluiters uit de Luxemburgse Sisto-locatie. In de VS produceren ze de baggerpompen. In 2005 verwierf KSB zowel Duyvelaar Pompen als een fabrikant van scheepspompen.

150 jaar KSB: People Passion Performance
LOG_150KSB_200904 Kopie
Jubilar Visual 150 Years KSB

 

Toekomst

Net als 150 jaar geleden staat energie-efficiëntie bij pompen nog steeds hoog op de prioriteitenlijst van het bedrijf. Door voorlichting probeert de fabrikant de klant mee te nemen in de keuze voor de meest-efficiënte pomp. Want overdimensionering lijkt een veilige keuze maar brengt aldus de kenner onnodige kosten met zich mee. Met een eigen KSB-opleiding van vier jaar creëert het bedrijf deskundige medewerkers. Daarmee onderschrijft het bovendien zijn motto: People Passion Performance.

Om de performance van de klant te verhogen, biedt het bovendien allerlei tools aan. Bijvoorbeeld om inbedrijfstelling, onderhoud en monitoring te vereenvoudigen. Zo herkent de Sonolyzer® app voor de smartphone aan de hand van de inductiemotorgeluiden of de pomp zuinig draait of te veel energie verbruikt. Daarnaast introduceerde KSB in 2018 SupremeServ en KSB Guard. De eerste ondersteunt het hele aankoopproces en de tweede begeleidt de klant in predictive maintenance. Zo is ook de toekomst verzekerd.