Energie-efficiëntie
Vijf stappen naar een efficiënter energiebeleid

SMC startte onlangs een Europese campagne om klanten bewust te maken van vijf basisprincipes die leiden tot een duurzamer energiebeleid.

 

Vijf stappen

De aanpak helpt bedrijven ook om te voldoen aan het ISO 50001 Energiemanagementsysteem. De vijf stappen:

Genereer alleen de benodigde energie

Hergebruik energie

Monitor het verbruik van energie

Gebruik alleen de noodzakelijke energie

Denk efficiënt over energie.

 

Efficiënter energiebeleid

“Wij weten hoe belangrijk energie-efficiëntie voor onze klanten en voor het milieu is”, zegt Roy Schep, Project Engineer Energy Efficiency bij SMC. “Wij willen bedrijven helpen zodat ze hetzelfde kunnen blijven doen maar dan met minder energie. Daarnaast willen wij dat bedrijven energie niet als vaste lasten zien maar als een kostenpost die je kunt managen in het voordeel van het bedrijf.”

 

Ongebruikte energie

Het optimaal genereren van energie is de eerste stap. Het bedrijf hanteert het principe dat ongebruikte energie de meest efficiënte vorm van energieverbruik is. “We moeten oplossingen vinden om te voorkomen dat we meer energie produceren dan we nodig hebben. Tegelijkertijd moeten we voldoende energie genereren om de prestaties te handhaven. Met eenvoudige veranderingen is al een groot verschil te maken. Zoals het opwekken van vacuüm of het verminderen van de druk in persluchtsystemen”, legt Schep uit.

 

Hergebruik en monitoring

Het tweede principe richt zich op het belang van het hergebruiken van energie. Bijvoorbeeld door bij het genereren de warmte te gebruiken om water te verwarmen of door in de fabriek de vrijgekomen perslucht van pneumatische actuatoren te hergebruiken.

Bovendien kan de klant veel winnen bij monitoren. Het toevoegen van druk- en flowsensoren zorgt voor een bewuster energieverbruik. Dan ineens blijkt waar onverwachte verspilling of een fout in het proces optreedt.

 

Mindset

Wanneer operators de juiste componenten engineeren en installeren, kan energie worden omgezet in kracht zodat die optimaal wordt benut.

Maar ook een proactieve benadering van energie-efficiëntie leidt uiteindelijk tot een betere concurrentiepositie. Optimalisering van de bronnen zorgt voor meer productiviteit bij lagere kosten.

“Wij willen samen met onze klanten bereiken dat energie-efficiëntie bovenaan op hun agenda staat. Door duurzamere methodes te zoeken, verlagen we de wereldwijde vraag naar energie én de uitstoot van CO2. Klanten die onze relatief eenvoudige stappen volgen, zien hun productieprocessen in efficiëntie toenemen. Zij verminderen verspilling en maken echt een verschil voor de toekomst”, zegt Schep.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.