Energie-efficiëntie

Tata Steel en Dow gaan in groene chemie

1
Tata Steel en Dow gaan in groene chemie

Tata Steel IJmuiden en Dow Benelux bouwen een proefinstallatie die nafta produceert uit het afvalgas van de hoogovens in plaats van uit aardolie.

Tata Steel en Dow

Dow gebruikt de nafta als grondstof voor allerhande chemische producten. De installatie gebruikt koolmonoxide die rijkelijk aanwezig is in de afvalgassen van het staalmaken. “Een deel ervan gebruiken we eerst om waterstof te produceren”, vertelt transitiemanager Cock Pietersen van Tata Steel. Die waterstof ontstaat door koolmonoxide te laten reageren met water. Daar komt CO2 bij vrij. “Maar we voorkomen dat je voor die waterstofproductie extra aardgas moet gebruiken.“ Het idee is dat AkzoNobel de waterstoffabriek op het Hoogoventerrein in IJmuiden gaat bouwen.

 

Syngas

Er blijft dan nog genoeg koolmonoxide over om samen met de eerder geproduceerde waterstof te mengen tot zogeheten syngas. “Uit dat syngas kunnen we allerhande stoffen maken. Nu zal dat voornamelijk nafta zijn, een mengsel van koolwaterstoffen die Dow gebruikt om chemische producten te maken.” De omzetting gebeurt in een Fischer-Tropsch-proces, ooit ontwikkeld om diesel te produceren. De hoeveelheid nafta die Tata Steel kan leveren is zo’n vijf procent van wat er nu (uit aardolie) in de chemiecomplexen in de Rijnmond en Moerdijk uit de fabrieken komt.

Het belangrijkste winstpunt van het produceren van waterstof en nafta is dat de koolmonoxide die bij de staalproductie vrijkomt, veel hoogwaardiger wordt benut dan nu.

Groene-chemiepilots

Dow bouwt op dit ogenblik in Gent bij de staalfabriek van Arcelor-Mittal al een proeffabriek die hetzelfde gaat doen: nafta produceren uit hoogovengas. “Ze lopen daar voorop”, constateert Pietersen. Als de proefinstallatie in Gent zich heeft bewezen, wordt die overgeplaatst naar de hoogovens in IJmuiden.

“De principes zijn hetzelfde maar de samenstelling van ons afvalgas is weer anders dan die in Gent.” Volgens Pietersen zit daar ook de technische uitdaging. “We moeten het afvalgas met de koolmonoxide eerst reinigen en vervolgens ook nog de stikstof eruit halen voordat het de Fischer-Tropsch-reactor in kan.”

Pietersen verwacht dat de proefinstallatie in IJmuiden nog een á twee jaar op zich zal laten wachten.

Ook in Duitsland experimenteren ze. ThyssenKrupp wil waterstof gaan maken met duurzame stroom. Pietersen: “Uiteindelijk willen we dat ook maar dat is voor de langere termijn. We willen nu snel aan de slag door de koolmonoxide in onze afvalgassen te benutten.”
 

1 reactie op “Tata Steel en Dow gaan in groene chemie

  1. Floor Bal schreef:

    Eén van de wegen naar De Waterstofeconomie. Er zijn er nog wel meer te noemen. Tijd om de kansen te inventariseren, de route in kaart te brengen en de keuze voor De #Waterstofeconomie te maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.