Energie-efficiëntie
Straalbedrijf Wikor B.V. optimaliseert persluchtsysteem

Straalbedrijf Wikor B.V. in Wormerveer bespaarde het afgelopen jaar 172.496 kWh energie, ongeveer 17.000 euro. Aanleiding vormde een onvoorzien probleem met een defect schroefblok op een tweetraps, oliegesmeerde schroefcompressor van meer dan twintig jaar oud.

Straalbedrijf Wikor

De facilitair managers bij Straalbedrijf Wikor B.V. stonden voor de keuze om de schroefcompressor te repareren of te vervangen. Ze moesten snel beslissen om kostbare uitvaltijd te voorkomen.

“Omdat we al samenwerkten met Ingersoll Rand Zoeterwoude, namen we contact op met hen. Zij hadden al vaker de meest efficiënte oplossing gevonden voor ons probleem”, aldus Sidney Cramer, directeur bij Straalbedrijf Wikor B.V. “De ontstane situatie stond niet in onze planning laat staan in ons budget. Dus vormden een snelle doorlooptijd van het project en kostenefficiëntie cruciale overwegingen voor ons.”

Optimaliseren

“Bij Ingersoll Rand werken we nauw samen met onze klanten en laten we zien hoe de juiste benadering van persluchtsystemen kan bijdragen aan de verwezenlijking van urgente, operationele uitdagingen“, legt Almar Schouten, salesmanager Benelux bij Ingersoll Rand uit. “Ons team kreeg een week om met een oplossing te komen. We lieten een analyse los op gegevens van de IntelliSurvey. Dit elektronische beoordelingsysteem helpt klanten bij het identificeren van mogelijkheden voor besparingen middels optimalisatie van het persluchtsysteem. De elektronische beoordeling onderzoekt de werking van het systeem en verzamelt meer dan drie miljoen kritieke punten van systeemgegevens tijdens een normale productiecyclus van zeven dagen. Daarmee stelt het een basislijn vast voor bestaande systeemkenmerken. Na analyse hiervan worden mogelijkheden geïdentificeerd voor het reduceren van het energie- en persluchtverbruik, het verhogen van de systeembetrouwbaarheid, optimalisatie van de capaciteit en luchtdruk, totstandbrenging van een effectieve opslag, toepassing van regelingen en verlaging van onderhoudskosten.

Persluchtsysteem

Op basis van de analyse besloot Wikor de bestaande compressor te vervangen door de voorgestelde, frequentiegeregelde compressor uitgerust met elektronische drukregelklep en nauwkeurige drukregeling. Als aanvulling zorgt een Ingersoll Rand D1300EC-koeldroger voor extra besparingen.

Het nieuwe systeem omvat tevens een Ingersoll Rand IntelliFlow elektronische drukregelklep om het energiegebruik met 7,8 Kilowatt (kW) te reduceren. De IntelliFlow creëert een buffer tussen de persluchttoevoer en de persluchtbehoefte. Hierdoor kann de opslag van perslucht effectiever worden gebruikt en kan voortdurend op dynamische wijze worden gereageerd op fluctuaties in die behoefte. De drukregelklep zorgt voor een nauwkeurige drukregeling (± 0,05 bar) met capaciteiten van 5-450 m3/min. Dat maakt inschakelen van extra compressoren overbodig.

Energiebesparing

De opwaardering van de compressor op de site van Straalbedrijf Wikor B.V. kwam binnen vier weken in bedrijf. De nieuwe compressor levert een stabiele luchtdruk waardoor de variabiliteit en onderbreking van de productie vanwege onvoldoende druk tot het verleden behoort.

Het systeem verminderde het energie- en persluchtverbruik, reduceerde de kunstmatige vraag en lekkages waarmee natuurlijk de onderhoudskosten omlaag gingen.

Tijdens het eerste jaar van inbedrijfstelling bespaarde de klant 172.496 Kwh energie met een vaste besparing op energiekosten van € 2.700 per jaar.

“Na de upgrade van het persluchtsysteem waren de energierekeningen zoveel lager dat we zelfs een telefoontje kregen van het energiebedrijf dat zich afvroeg of de meterstanden wel juist waren”, vertelt Cramer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.