Energie-efficiëntie
Grootste warmtepomp van Nederland

3 oktober 2018 ondertekenden Michiel van den Berg van Eneco en Constantijn Jansen op de Haar van De Stichtse Rijnlanden een samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling van een warmtepomp.

Grootste warmtepomp

De warmtepomp komt op het terrein van de rioolwaterzuivering (Rwzi) Utrecht. Hij wordt met een vermogen van 25MW de grootste van Nederland. In 2021 moet de pomp tien procent van de totale warmtevraag van het stadswarmtenet in Utrecht kunnen leveren.

Constantijn Jansen op de Haar, hoogheemraad bij De Stichtse Rijnlanden: “Warm kraanwater, water van de vaatwasser en water van de douche maken het afvalwater dat bij ons binnenkomt warm. Het gezuiverde afvalwater heeft daardoor zelfs in een koude winter nog een temperatuur van 12 graden. Warmte die nu iedere dag wegvloeit. Door een stuk van ons terrein ter beschikking te stellen aan Eneco, kunnen zij dicht bij de bron een warmtepomp bouwen. Zo gaat zo min mogelijk warmte verloren en kan deze restwarmte gebruikt worden om een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de omgeving”.

Samenwerken voor energietransitie

Eneco is trots op de samenwerking met De Stichtse Rijnlanden. Michiel van den Berg, directeur Heat & Industrial bij Eneco: “Bedrijven en publieke instellingen spelen beiden een belangrijke rol in het verduurzamen van Nederland. Alleen door samenwerking wordt de energietransitie een succes. Dit is daarvan een mooi voorbeeld. Door gebruik te maken van de restwarmte uit het gezuiverde afvalwater zijn we weer een stap dichter bij een volledig duurzame warmtevoorziening in Utrecht”.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.