Energie-efficiëntie
Olievrije compressoren genereren herbruikbare warmte

De nieuwe energieterugwinningsunits (ERU) van Ingersoll Rand® helpen productiefaciliteiten die olievrije persluchtoplossingen gebruiken bij het verkleinen van hun ecologische voetafdruk en zorgen ervoor dat ze de ISO 50001-doelen op het gebied van energiebeheer behalen.

Olievrije compressoren

De nieuwe op duurzaamheid gerichte oplossingen werken met olievrije compressoren die de warmte die wordt gegenereerd tijdens het compressieproces overbrengen naar warm water. De fabrikant schat dat ongeveer 80 procent van de door de compressor gebruikte energie is terug te winnen voor hergebruik zonder de betrouwbaarheid of de prestaties van de persluchttoevoer te verminderen.

Herbruikbare warmte

Zo kon een Nederlandse gebruiker in zijn voedings- en drankenfaciliteit 70 procent terugwinnen van de 320 kilowatt (kW) die door de compressoren werd gebruikt. Dit komt neer op een jaarlijkse besparing van ongeveer € 89.000.[1]  Als de faciliteit zou overschakelen van een oplossing met fossiele brandstoffen en de verwarmingsenergie zou gebruiken die door de compressoren werd teruggewonnen, zou dit betekenen dat er 208 ton minder CO2 naar de atmosfeer uitgestoten zou worden.

Energierendement verhogen

“De nieuwe Energy Recovery Units beantwoorden aan de behoeften van onze klanten die nieuwe manieren zoeken om het energierendement te verhogen en de milieu-impact van hun activiteiten te verminderen. Dit natuurlijk zonder de prestaties en betrouwbaarheid van hun systemen in het gedrang te brengen”, zegt Boris Takov, hoofd Marketing, Ingersoll Rand Compressietechnologieën en -diensten in Europa. “Met dit nieuwe product leggen we de lat hoger op het gebied van energierendement en betrouwbaarheid, zonder het ene op te offeren voor het andere. Het energiebesparingspotentieel van deze oplossing gaat hand in hand met de impact die het kan hebben op decarbonisatie en het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen voor verwarmingsdoeleinden.”

Plug-and-play

De Plug-and-play ERU kan ter plaatse in een bestaande Ingersoll Rand-compressor worden geïnstalleerd of als een volledig apparaat worden gekocht. Een enkele Energy Recovery Unit leent zich voor gebruik bij een tot en met vier compressoren. Hij fungeert als Air Blast-koeler waarmee klanten zonder back-upwater een vrijwel luchtgekoelde installatie hebben.

Doorlopende, realtime monitoring van energiebesparingen en totale teruggewonnen energie, waardoor bijgedragen wordt aan de ISO 50001-doelen van klanten op het vlak van energiebeheer.


[1] Schatting voor besparingen bereikt door een olievrije persluchttoepassing van 320 kW in een voedings- en drankinstallatie. Besparingen berekend met 70% gerecupereerde energie, energieprijs van 0,1 €/kWh en 4000 draaiuren per jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.