Energie-efficiëntie

Duurzaamheid waterschappen getoetst

Duurzaamheid waterschappen getoetst

Uit de Klimaatmonitor Waterschappen 2016 blijkt dat participanten hun best doen om de afgesproken 100 procent energieneutraliteit in 2025 te halen.

Op koers

De waterschappen wekten in 2016 al 32 procent van hun totale eigen energieverbruik zelf op met duurzame energie. Hiermee liggen de waterschappen op koers om hun ambitie van 40 procent zelfvoorzienendheid in 2020 te halen. De verbetering van energie-efficiency bedraagt 4,5 procent per jaar over de periode 2009 – 2016. In 2016 is de totale klimaatvoetafdruk van de waterschappen 381 kiloton CO2. Dit komt overeen met de CO2-uitstoot van ruim 48.000 huishoudens. Ook kopen de waterschappen nagenoeg 100 procent duurzaam in.

Duurzaamheid

De waterschappen kijken voortdurend naar mogelijkheden om te verduurzamen en maken daarbij gebruik van innovatieve toepassingen in het waterbeheer. Er wordt naast het gebruik van biogas bij waterzuivering bijvoorbeeld meer geïnvesteerd in zonne- en windenergie op eigen terreinen en er liggen kansen voor thermische energie uit afval- en oppervlaktewater. Daarnaast wordt er gekeken naar verbeterslagen in de eigen bedrijfsvoering. Op basis van de klimaatmonitor, uitgevoerd door Arcadis is een rekenmodel ontwikkeld om als managementinstrument toe te passen bij het verdere verminderen van de klimaatvoetafdruk van ieder waterschap.

De Klimaatmonitor Waterschappen Verslagjaar 2016 is te vinden op hun website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.