Energie-efficiëntie

CO2-reductie game changer bij pompefficiëntie?

CO2-reductie game changer bij pompefficiëntie?
Marcel Zevenbergen

Welk argument trekt u of uw klant over de streep? Toont u/hij zich gevoelig voor energie-efficiëntie bij pompaandrijvingen of kan de CO2-discussie daar nog net een extra dimensie aan toevoegen?

Pompefficiëntie

KEEA organiseert een ronde tafel over energie-efficiënte aandrijvingen waarover wij in een van onze volgende nummers verslag doen. De koepel probeert daarmee draagvlak te creëren om audits bij bedrijven te mogen uitvoeren. Want ja er is nog een wereld te winnen. U weet vast wel dat de pomp component nummer twee ter wereld is. Want de motor wint. Aan elke pomp hangt een motor, hoewel niet aan elke motor een pomp hangt.

Maar slechts 20 procent van de pompen beschikt over een frequentieregelaar. Niet zo moeilijk uit te rekenen dat er nog heel wat pompen staan te ‘stampen’ om niets.

CLP nieuwjaarsbijeenkomst

Op 8 januari 2020 vormde de energie-efficiëntie ook een van de topics op de nieuwjaarsbijeenkomst van de CLP.

https://www.pompnl.nl/nieuws/bijpraten-en-netwerken-op-de-nieuwjaarsreceptie-vereniging-clp/
Frank Lieverse

Marcel Zevenbergen en Frank Lieverse van ABB wezen de aanwezige pompleveranciers op hun missie naar meer efficiëntie van pompaandrijvingen. Ook zij merken dat de meeste gebruikers er nog niet om vragen. Hoe zit dat me u? Bent u het met hen eens en vraagt u uw pompleverancier om de meest-efficiënte pomp. Of kiest u toch liever voor de goedkoopste en begrijpt u niet waar KEEA, Zevenbergen en Lieverse over praten? En pompleverancier dringt u er bij uw klant op aan dat hij ‘verder kijkt dan zijn neus lang is’? Wijst u op de voordelen van het meewegen van alle levensduuronderwerpen (TCO) van een pomp?

En speelt voor u beiden de hype rondom CO2-reductie een rol in het beslissingsproces? Oftewel opent dat uw ogen en moet u nu ‘gedwongen’ echt wel iets met het onderwerp?

Game changer

We zijn heel benieuwd en hopen dat u uw ervaringen en kennis met ons wilt delen. Want om een zo breed mogelijke discussie op gang te brengen, horen we naast de mening van de mensen aan de ronde tafel ook graag die van u!

Het was overigens weer goed toeven op de CLP-nieuwjaarsbijeenkomst bij Dheng en leuk om veel bekende gezichten uit de markt weer te kunnen begroeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.