Energie-efficiëntie
Bij webinar Waterzijdig inregelen blijkt ‘erkenning en kennis ontbreken’

De kennis rondom waterzijdig inregelen is ondermaats en de overheid zou in de actualiteit rondom de energietransitie meer steun moeten geven om het in balans krijgen van cv-installaties te promoten.

Conclusies webinar

Bovenstaande conclusies zijn te trekken uit het door Eisma, IMI Hydronic Engineering en Remeha georganiseerde webinar ‘Waterzijdig inregelen juist nu’.

Op dit moment zijn er (nog) geen subsidies voor het waterzijdig inregelen van gewone woningen, tot onvrede van inregelspecialisten Ed IJtsma (IMI Heimeier) en Marius Valk (Remeha).

Erkenning

IJtsma: “De transitie richt zich volledig op het financieel ondersteunen van apparaten zoals warmtepompen terwijl de juiste balans van de totale installatie in bestaande woningbouw direct grote besparingen op gas en CO2 te behalen zijn. ”

Volgens IJtsma doen minister Wiebes en de opstellers van het Klimaatakkoord er verstandig aan waterzijdig inregelen mee te nemen als ‘erkende maatregel’ omdat de besparingspotentie veel groter is. Op dit moment werkt NEN aan een norm (www.installatie.nl/nieuws/nen-inregelen-nationaal-erkennen/ ) om die erkenning kracht bij te zetten. De ruggensteun helpt installateurs om de techniek en meerprijs van het inregelen beter te kunnen verkopen aan de eindgebruiker.

Kennis

Marius Valk hield de deelnemers aan het webinar voor: “Uiteindelijk is comfort en energiebesparing een prestatie van een compleet systeem, niet alleen van een toestel. De rol van de installateur die écht weet waar hij het over heeft, is van groot belang.” Volgens Marius Valk ontstaan de grootste comfortproblemen wanneer mensen een nieuwe, modulerende ketel geïnstalleerd krijgen maar niet nader gekeken wordt naar de balans in het cv-systeem.

Volgens Ed IJtsma wordt slechts in tien procent van de toestelvervangingen goed gekeken naar de waterzijdige balans.

Met simpele voorbeelden toonden beiden aan dat bij het waterzijdig inregelen het gasverbruik van gemiddelde woningen significant kan worden gereduceerd met terugverdientijden van enkele stookseizoenen. Belangrijker is echter dat het comfort aanzienlijk verbeterd. “Dit is juist laaghangend fruit dat de vormgevers van de energietransitie aan moet spreken”, zegt IJtsma.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.