Digitalisering
Verbinding industriële netwerken via OPC-UA of MQTT

Duranmatic introduceert van haar Zweedse leverancier HMS een nieuwe serie Anybus IIoT X-gateways voor het verbinden van industriële netwerken.

Verbinding industriële netwerken

De nieuwe modellen zijn bedoeld om bestaande apparatuur en PLC-besturingssystemen via OPC UA / MQTT te verbinden aan IT-netwerken en Cloud services.

MQTT en OPC-UA zijn twee platformonafhankelijke verbindingsprotocollen die in IIoT-applicaties snel en eenvoudig gegevens tussen deelnemers kunnen uitwisselen. Het zijn open en lichtgewicht protocollen wat betekent dat data-telegrammen kort en bondig zijn en eenvoudig te realiseren met open Cloud oplossingen zoals bijvoorbeeld Microsoft, IBM, Amazon en Google die tegenwoordig aanbieden.

 

Veilige en geïsoleerde data monitoring

De primaire functie van de IIoT X-gateway is om een snelle koppeling en datatransfer van een industriële veldbus (Industrieel Ethernet) naar OPC-UA en MQTT mogelijk te maken. Hierdoor wordt de PLC ontlast van het uitvoeren van extra services terwijl tegelijkertijd extra hardware beveiliging wordt geboden door risicovolle internetverbindingen weg te houden van het gevoelige machinenetwerk. In principe krijgt de PLC een eigen firewall en is hij niet bereikbaar vanuit het openbare internet.

 

Eenvoudige configuratie

De verbinding tussen de twee netwerken wordt ingesteld met de Anybus Configuration Manager-software die bij de X-gateway wordt geleverd. Er zijn geen bijzondere programmeervaardigheden vereist om de X-gateways in te stellen. Alle toonaangevende netwerken als Profibus-DP, Profinet, Modbus, CANbus, Ethernet/IP, EtherCat, Powerlink en CC-link worden ondersteund.

 

Kenmerken

De veiligheid is gewaarborgd, mede door gebruikersnaam en wachtwoordverificatie. De MQTT-Client treedt op als een MQTT-Publisher. Hij is bewezen en getest met PLC’s van alle toonaangevende fabrikanten. Webpagina’s kunnen worden geïntegreerd zodat een productie omgeving is weer te geven en te besturen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.