Digitalisering
Sushi-sensor

Op Pumps & Valves begin oktober in Rotterdam Ahoy toont Yokogawa hde sushi-sensor. De draadloze trilling- en temperatuursensor werkt met LoRaWAN en leent zich voor predictive maintenance op pompen en motoren.

Sushi

“Wat in Nederland als delicatesse geldt, is in Japan heel gewoon”, vertelt Erik Visser, Manager Sales &Marketing Process Control Instrumentation bij Yokogawa Europe Solutions BV. Hoewel hij er meteen achteraan bekent dat Yokogawa in combinatie met pompen niet heel gewoon is.

Open systeem

Yokogawa biedt twee mogelijkheden om de sushi-sensor te monitoren. Visser: “De eerste mogelijkheid werkt met ons scadasysteem. Dit kan zowel op een lokale server als in de cloud worden geïmplementeerd. De tweede mogelijkheid werkt in de cloud met de clouddiensten die KBC hkan aanbieden. In de sensor zit een NFC-chip die communiceert met een mobiele telefoon. Dit is om de sensor aan te melden en te configureren. Verder werkt de sensor met een schroef en een magneet en twee batterijen die vier jaar meegaan. De meetrange loopt van 10 Hz tot 1 kHz en het temperatuurbereik bedraagt -20 oC tot 80 oC

Praktijkvoorbeelden

Hij vervolgt: “We spraken met allerlei pomp- en motorrevisiebedrijven om te kijken waar zij behoefte aan hebben. Dat blijkt het inschieten van extra randvoorwaarden als bijvoorbeeld toerental in hun bestaande systeem. Daaruit rollen dan vergelijkingen. Waarbij de vergelijking van het toerental en trilling meteen verraadt dat de pomp in onbalans draait en temperatuur dat de lagers warm draaien.”

Inmiddels lopen er diverse trials en hoopt het bedrijf op Pumps & Valves meer praktijkvoorbeelden te kunnen geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.