Digitalisering

Smart sensoren speciaal voor pompen

Smart sensoren speciaal voor pompen

In samenwerking met Zwitserse Egger Pumps heeft ABB een pompsensor ontwikkeld. Daarmee borduurt het door op de al in 2016 uitgebrachte Ability Smart Sensor voor haar motoren.

Pompkarakteristieken

Het was druk op de ABB-stand op Hannover Messe en zeker rond de Smart Sensoren. Niet groter dan een creditcarddoosje levert het apparaatje data voor predictive maintenance van laagspanningsmotoren. Door remote monitoring kan onderhoud worden voorspeld en vallen pompen niet zonder waarschuwing uit. Naar verwachting gaat downtime hierdoor met 70 procent naar beneden, neemt de levensduur van motoren toe en bespaart een gebruiker tien procent energie.

Pompsensor

ABB bracht haar expertise van de Ability Smart Sensor in. Egger op zijn beurt kon vanuit gebruikers aangeven welke pompkarakteristieken zij bekijken voor het functioneren van een pomp. Denk aan pompsnelheid, trillingstatistieken, gegevens over onbalans, cavitat. Halverwege 2017 werd de speciale pompsensor getest bij Egger in Cressier.

Inmiddels vonden er ook pilots met door ABB geproduceerde prototypes plaats en gaat het bedrijf met gespecialiseerde partners verder met analyseren welke tendensen er te herkennen zijn.

 

Communicatie

Communicatie gebeurt met bluetooth en de operator kan data bekijken via een app of een browser. Op een dashboard geven rode, oranje en groene cirkels aan in welke toestand de pomp zich bevindt. Rood betekent meteen actie, oranje geeft wat uitstel en groen betekent niets aan de hand.

ABB verwacht later nog een communicatiemogelijkheid via Lorate kunnen bieden. Eind dit jaar volgt nog een speciale lagersensor, niet groter dan een bougies en passend op de smeernippel.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.