Digitalisering
Registratietool voor leidingen en storingen in drinkwaternet

Half december 2017 kwam het Platform Bedrijfsvoering van KWR water tot een gezamenlijke praktijkcode. Daarmee moet de kwaliteit van de gegevens en de processen in storingsregistratietool Ustore zijn gegarandeerd. Negen drinkwaterbedrijven registreren hun storingen aan leidingen al volgens die systematiek. Acht bedrijven leveren ook hun storingen aan in een gezamenlijke database.

Storingen

De sinds 2009 opgebouwde database bevat zo’n 22.000 storingen. Dit levert kennis op over het faalgedrag van groepen leidingen en relaties tussen het aantal storingen en factoren zoals materiaalsoort, leeftijd, en diameter. Drinkwaterbedrijven gebruiken de informatie bijvoorbeeld in beslissingsondersteunende software voor leidingsaneringen. De wijze van registratie is nu opnieuw tegen het licht gehouden zodat het registratieproces voor monteurs is vereenvoudigd. Als onderdeel van de praktijkcode zijn overeenkomsten opgesteld tussen de bedrijven en KWR die afspraken formaliseren over eigenaarschap, veiligheid en het delen van data.

Registratietool

In Ustore leverden de drinkwaterbedrijven al de locatie van storingen aan en zij gaan dit nu ook doen voor de leidingen. Op basis van deze gegevens kunnen zij nauwkeurigere analyses maken, waarmee ook de locatie van de storing kan worden meegenomen.

Naast de verbeteringen van Ustore is er ook contact gelegd met beheerders van persriolen van waterschappen met als doel hen ook deel te laten nemen aan de tool. Hiermee kunnen de storingsgegevens verrijkt worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.