Digitalisering

Industrial Ethernet groter dan veldbussen

Industrial Ethernet groter dan veldbussen

Industrial Ethernet heeft de traditionele veldbussen ingehaald wat betreft nieuw geïnstalleerde nodes in de fabrieksautomatisering. Dit is de belangrijkste conclusie van de jaarlijkse studie van HMS Industrial Networks over de markt voor industriële netwerken.

Jaarlijkse analyse

Industrial Ethernet is nu goed voor 52% van de nieuwe geïnstalleerde nodes (46% vorig jaar), terwijl de veldbussen op 42% (48% vorig jaar) uitkomen.

De jaarlijkse analyse van HMS van de industriële netwerkmarkt betreft wereldwijd nieuw geïnstalleerde nodes in de fabrieksautomatisering. Als onafhankelijk leverancier van producten en diensten op het gebied van industriële communicatie en het Internet of Things heeft het Zweedse bedrijf inzicht in de industriële netwerkmarkt. In de analyse wordt tevens gekeken naar de veranderingen van de marktaandelen gedurende de laatste vijf jaar.

EtherNet/IP is nu het meest geïnstalleerde netwerk met een aandeel van 15%, gevolgd door Profinet en Profibus, beide met 12%. Draadloze technologieën groeien eveneens, met een

marktaandeel van 6%.

 

Groei Industrial Ethernet

Al een aantal jaren groeit Industrial Ethernet sneller dan de conventionele veldbussen en inmiddels hebben de op ethernet gebaseerde netwerken de traditionele veldbussen gepasseerd. Met een groeipercentage van 22% heeft Industrial Ethernet nu wereldwijd een marktaandeel van 52%, vergeleken met 46% vorig jaar. EtherNet/IP is daarbij het grootst met 15% marktaandeel. Wereldwijd zijn Profinet, EtherCAT, Modbus-TCP en Ethernet Powerlink de grootste Ethernet-concurrenten.

HMS zag de overgang naar Industrial Ethernet al lange tijd aankomen, maar pas nu heeft het de veldbussen daadwerkelijk ingehaald als het gaat om het aantal nieuw geïnstalleerde nodes. De overgang naar industrieel Ethernet wordt gedreven door de vraag naar hoge prestaties, de integratie tussen fabrieksinstallaties en IT/IoT-systemen en door het Industrial Internet of Things.

Veldbussen groeien nog steeds licht, gesteund door een sterke industrie en de zorg over cybersecurity. Maar ondanks een hoger groeipercentage van 6% (4% vorig jaar) zal het aantal veldbusinstallaties naar verwachting de komende jaren gestaag afnemen. Dominant is nog steeds Profibus met 12% van de totale wereldmarkt, gevolgd door Modbus-RTU en CC-Link, beide met 6%.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.