Digitalisering
Energietransitie vraagt om meer wendbare IT-infrastructuur

Enexis moderniseert en vereenvoudigt de ERP-omgeving met SAP S/4HANA. De netbeheerder legt hiermee de basis voor een eenvoudigere, meer wendbare IT-infrastructuur.

Energietransitie

Enexis behoort tot de zeven netbeheerders die het transport van gas en elektriciteit in Nederland regelen. De energietransitie dwingt het bedrijf sneller in te spelen op veranderende behoeften. Dat vraagt om een IT-omgeving en bijbehorende processen die daarin kunnen faciliteren. Om dat te realiseren, lanceerde Enexis het bedrijfsbrede programma ‘EneXt’.

“In de energietransitie neemt het werk voor ons als netbeheerder sterk toe. Tegelijkertijd zie je dat technisch personeel om al dit werk uit te voeren schaars is. Dat vraagt om extra efficiency. Daarnaast vraagt de energietransitie om flexibiliteit van de netbeheerder in het invullen van haar rol”, schetst Jan Willem Janse, programmamanager EneXt bij Enexis.

Wendbare IT-infrastructuur

“Met EneXt willen we daarom processen versimpelen en standaardiseren en het IT-landschap wendbaarder maken. Het vervangen van de ERP-omgeving vormt hiervan een belangrijke eerste stap”, vervolgt Janse. “Op dit moment hebben we een complex landschap waarbij het doorvoeren van wijzigingen complex en tijdrovend is. Dat is in de veranderende omgeving midden in de energietransitie ongewenst.”

In 2017 ging het roer om. De netbeheerder koos voor SAP S/4HANA als ERP-oplossing om het huidige R/3-landschap te vervangen. Na een aanbestedingsronde koos Enexis voor Accenture als implementatiepartner. Na een periode van kadering en het maken van een overall geïntegreerde blauwdruk gebeurde implementatie binnen het jaar.

Implementatie

Binnen die periode realiseerde implementatiepartner het ERP-systeem en de overige applicaties en integraties maar ook aanpassing van de processen op de standaardomgeving. Volgens Laurens Snoeren, programma- en projectmanager bij Accenture, speelde de nauwe samenwerking met de business en de projectorganisatie van Enexis volgens een op maat opgezette SAFe-methodologie een belangrijke rol.

Haico Hangx, programmamanager S/4HANA bij Enexis, beaamt dat. “Voor zo’n ingrijpende operatie is een jaar ongekend snel. Dat staat of valt met een goede samenwerking. Bovendien deden we de implementatie bewust in stapjes . Een gefaseerde uitrol bleek voor zo’n grootschalige implementatie verstandiger”, zegt Hangx.

Finance

Hoewel de omgeving nog maar net ‘live’ staat voor een deel van de organisatie, ervaart Enexis nu al de voordelen van SAP S/4HANA. Met name de financiële afdeling kan nu veel sneller en eenvoudiger rapportages draaien. “Dat is belangrijk, want we moeten regelmatig rapporteren aan onze stakeholders. Dat biedt hen nu nog sneller inzicht in de stand van zaken”, aldus Hangx.

Voet aan de grond

De komende maanden zal het nieuwe ERP-platform verder voet aan de grond krijgen binnen Enexis. Zo maakt het bedrijf nu nog gebruik van SAP Central Finance-architectuur. Dat is een ‘brugoplossing’ zodat de financiële gegevens van de lokale vestigingen die nog niet veranderden, geconsolideerd worden in het centrale S/4HANA-systeem. Deze tijdelijke architectuur zal de komende jaren worden uitgefaseerd als de lokale vestigingen stapsgewijs overgaan naar het centrale S/4HANA-systeem. “Wij vinden de wendbare basis voor de toekomst heel belangrijk”, besluit Snoeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.