Digitalisering
Demonstratiemodel van ’open’ beveiligde productieketen op Wots

Wibu-Systems toont op de WoTS (stand FO35, hal 11) een demonstratiemodel van een productieproces aangestuurd door beveiligde software.

Demonstratiemodel

Het demonstratiemodel kwam tot stand in het kader van het Iuno-project, een door de Duitse overheid gefinancierd programma voor universiteiten en bedrijfsleven voor het gezamenlijk ontwikkelen van IT-beveiligingsconcepten die passen binnen de Industrie 4.0 ontwikkelingen.

In samenwerking met Trumpf, een fabrikant van gereedschappen voor industriële productie, ontwikkelde Wibu-Systems een veilige, cloudgebaseerde datamarktplaats. Een andere ontwikkelpartner is Balluf, een producent van sensoren. Met dit bedrijf ontwikkelde Wibu-Systems een beveiligde OPC UA Rfid-lezer. Dankzij het gebruik van het standaard communicatieprotocol gebaseerd op Open-SSL, zijn robuuste M2M koppelingen eenvoudig te realiseren.

Het demonstratiemodel op de Wibu-Systems stand simuleert een aanvoerketen met aan één zijde een datamarktplaats waarin uitvinders van gemixte drankjes hun recepten onderbrengen en aan de andere kant een cocktailmixmachine. Die is verbonden met de marktplaats en kan op licentiebasis gebruikmaken van de digitaal vastgelegde receptuur.

Het systeem werkt met cloudgebaseerd Wibu-Systems software aangeduid als CodeMeter License Central voor het afschermen van de diverse recepten met productiedata. Die data zetten het slimme productienetwerk in gang. Ze zijn volledig versleuteld, zowel op het moment dat ze naar de mixer worden gestuurd als op het moment dat een drankje in de machine wordt bereid. Ook de aansturing van dat proces is beveiligd met een CodeMeter dongle. Deze externe token bevat identiteitsgegevens vastgelegd via een Infineon SLM97 beveiligingscontroller. Aan de voorkant van de machine worden de gemixte drankjes klaargezet voor de mensen die een drankje hebben besteld.

 

Open beveiligd

Het demonstratiemodel laat zien dat een datamarktplaats ondanks een strikte beveiliging ruimte kan bieden aan aanvullende actoren en aanbieders. Binnen de concepten van Industrie 4.0 maakt het model verticale integratie mogelijk met fysieke en logische controles op alle stappen in de aanvoerketen. Nieuwe productiepartners laten zich gemakkelijk en veilig aansluiten. Net als de recepten zijn ook de productiedata te verhandelen op licentiebasis en vervolgens veilig over een industriële internetverbinding naar een ’manufacturing as a service’ fabriek te sturen.  Nieuwe commerciële toepassingen krijgen met dit beveiligde licentiemodel alle ruimte om tot wasdom te komen. Alle betrokken partijen in de waardeketen zoals kopers, verkopers en producenten zijn verzekerd dat hun gegevens met de CodeMeter oplossing is afgeschermd tegen hacken of een andere vorm van ongeoorloofd datagebruik.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.